homedsgn logo homedsgn logo

Engadina Modern by Carlo Donati Studio

By • Nov 30, 2014

Engadina Modern is a project designed by Carlo Donati Studio.

Completed in 2008, this apartment is located in Pontresina, a small city in the canton of Graubünden in Switzerland.

Engadina Modern by Carlo Donati Studio (1)
Engadina Modern by Carlo Donati Studio (2)
Engadina Modern by Carlo Donati Studio (3)
Engadina Modern by Carlo Donati Studio (4)
Engadina Modern by Carlo Donati Studio (5)
Engadina Modern by Carlo Donati Studio (6)
Engadina Modern by Carlo Donati Studio (7)
Engadina Modern by Carlo Donati Studio (8)

Engadina Modern by Carlo Donati Studio:

“The aim of the project was to create a dialogue between the minimalist approach of the design, pure spaces and lines with the typically warm atmosphere of Engadine-style houses in Pontresina. We wanted to combine sophisticated design with ironic, decorative motifs such as wallpaper with tree patterns or a custom-made elk antler chandelier.

The apartment is designed as an open space where each single area is directly connected with the others. The kitchen opens onto the dining and living area, which in turn leads towards the bedroom through a window situated on the same wall as the fireplace. The sleeping area was designed with the user’s well-being in mind. A free-standing tub in the middle of the room is clad with green-coloured stone.

The colours and materials used are meant to closely reflect those of the natural environment visible through the big windows: dark ebony wood for the kitchen furniture, doors and bath area, rough oak wood for the table, warm white Corian for the countertop and white wool for the sofa.

Most importantly, local green-coloured rough Serpentine stone was used for the floors and fireplace, recalling the pleasant green landscape visible through the windows in summer-time.

A huge brass panel featuring a gold reflection covers the fireplace, while accents of purple shake up the interior with a “fat fat” sofa by B&B and wool stools by Paola Lenti. The fireplace area is probably the most interesting part of the house, the focus of a strong perspectival axis.

The rough burnished brass seems to dialogue with the green stone base, and on the winter nights the user can enjoy a lit fireplace from both the living area or the bedroom thanks to the window that enhances the relations between the different phases of domestic life.”

Photos by: Giorgio Possenti

You may use j/k/arrow keys to navigate through the articles

Share your Thoughts