homedsgn logo homedsgn logo

Lausanne House by Hatem+D Architecture

By • Dec 27, 2014

Located in Quebec City, Canada, Lausanne House was designed by Hatem+D Architecture.

It was finished in 2014 and covers an area of 1,830 square feet.

Lausanne House by Hatem+D Architecture (1)
Lausanne House by Hatem+D Architecture (2)
Lausanne House by Hatem+D Architecture (3)
Lausanne House by Hatem+D Architecture (4)
Lausanne House by Hatem+D Architecture (5)
Lausanne House by Hatem+D Architecture (6)
Lausanne House by Hatem+D Architecture (7)
Lausanne House by Hatem+D Architecture (8)

Lausanne House by Hatem+D Architecture:

“The project consisted of the renovation of a bungalow existing in Québec City, Canada. The owners wished to adapt their residence to their new lifestyle and the building needed a face-lift. Besides the addition of a complete floor and a garage, the reorganization of facades was carefully thought.

To pull the maximum of the natural luminosity and the views on their spacious and wooded ground, the owners wished to open the inside of the residence on the outside. The dining room so opens on a terrace and big openings allow to appreciate the landscape.

The kitchen, which is in area opened on the dining room, also takes advantage of big openings and distinguishes itself by a wide island and a very minimalist style. The integrated furniture hides a shower-room and a wide meat safe.

The addition of a floor allowed the creation of three vast bedrooms. The master chamber consists of an independent module combining a wide walk-in and a shower-room. This room also takes advantage of a balcony towards the back favoring a place for the quiet pondering over the wood.

A big hallway was added in front of the residence and makes the link between this one and its new garage. The hallway, generous and open, throws a great deal of light at the heart of the project.

As regards the architecture of facades, openings and materials were completely rethought. A cover of pale grey wood was installed at the level of the main block and a mixture of fibrocement and black bricks was installed on the block of horizontal reception. This set of simple volume created a dynamism in facade, the whole remaining sober and elegant.

The landscaping was thought to preserve a maximum of existing elements. Rocks discovered during the works were moved in various places on the site. Also, three mature trees were considered during the elaboration of the concept and preserved. Today, their foliage allows a magnificent play of shadow and light on facades.”

Lausanne House by Hatem+D Architecture (9)
First Level
Lausanne House by Hatem+D Architecture (10)
Second Level
Lausanne House by Hatem+D Architecture (11)
Elevation
Lausanne House by Hatem+D Architecture (12)
Elevation
Lausanne House by Hatem+D Architecture (13)
Elevation
Lausanne House by Hatem+D Architecture (14)
Elevation
Lausanne House by Hatem+D Architecture (15)
Section

Photos by: Alexandre Guilbeault

You may use j/k/arrow keys to navigate through the articles

Share your Thoughts