Home > Houses > A Modern Winter Shelter by FO4A Architecture

A Modern Winter Shelter by FO4A Architecture

By Eric Meunier

|

Updated on

9 thoughts on “A Modern Winter Shelter by FO4A Architecture”

  1. Kakva glupost!!!! ja ne znam ko je ovaj arhitekta ali ocigledno jos uvijek nije savladao osnove, evo ni za render ga ne mogu pohvaliti! Prvo, ovo ne lici ni na sta! Ideja stare kuce, ruralnog ambijenta itd moram priznati i nije losa. Ali ovakav nedostatak kreativnosti pa cak i maste dugo nisam vidio. Drugo, pitam se da li je ikad bio na Bjelasnici, da li je uzeo o obzir neke vanjske faktore? Stakleni portali sa parapetom 0 na planini? Jadan je taj investitor koji ovo prihvati!!! Poljski wc? S obzirom da je Bjelasnica u pitanju pretpostavit cu da je arhitekta iz Bosne, sto dodatno potkrepljuje moju tezu o drasticnom padu kvaliteta edukacije na arh. fakultetu u Sarajevu u odnosu na prijeratni period, sad ga ocigledno moze upisati ko god hoce…

    Reply
    • Postovani Roberte,
      Zaključujem da si arhitekt koji je svoju slavu stekao studirajući na AFS i to u vremenu prije rata. Također zaključujem da si najvjerovatnije inženjerski smjer, pošto od svega sto si mogao da komentarišeš ti nadje za bitno da istakneš kako je parapet 0 a planina i snijeg okolo. Čudi me da vas prije rata nisu učili da je sastavni dio svakog projekta pa cak i koncepta, tehnički opis jer da znas ti bi procitao i tehnički opis pa bi znao da se objekat nalazi u Lukomiru, rijetkom primjerku etno sela u kojem ljudi zive na način identičan kao prije nekoliko stotina godina. Da mozda malo više pratiš trendove u svjetskoj arhitekturi i da putuješ znao bi da postoje stakla od kojih se prave i veliki akvarijumi sa milionima litara vode, a ne moras daleko ici, mozes svratiti do Ramaglasa u Kolodvorskoj 12b da se malo educiras o novim tehnologijama. Engleski ti nije jača strana kao ni meni ali postoji google translator koji “kaže” da je ovdje riječ o skloništu od kratkotrajnih prirodnih nepogoda (Shelter). Potpuno sam siguran da ti u zivotu nisi nikad i nista isprojektovao jer ne znas ni da postoji projektni zadatak. Smiješno mi je da komentarišeš renderinge koji su uradjeni na visoko profesionalnom nivou , jer da nisu ne bi bili objavljeni. Volio bih da otkrijem neka tvoja remek djela pa da se divim, cak bih i nazdravio u tvoje ime. Ali, dok cekamo na tvoja remek djela pustimo mlade kolege da se predstave kako najbolje znaju, dajmo im podrsku, jer predstavljaju i nasu zemlju. Ma kako tebi to zvucalo prilicno si se obrukao svojim komentarom pa ti predlazem da posegnes za bocicom Valleriana officinalis, lexilium, ili slicno. Ako ne mozes naci nista od navedenog poslusaj pjesmu “Čase lomim, ruke mi krvave”.
      I za kraj da dodam da ja nisam autor ovog projekta već kolega iz struke koji želi da podrži mlade arhitekte i da im vjetar u leđa a ne sasječe u korjenu. Takođe, izražavam želju da te upoznam kako bih ti dao priliku da ti prezentiraš svoje znanje i vještine ili se pokaži na ovom ili sličnom stručnom sajtu.

      Reply
    • Roberte, pitam te zasto si se skinuo sa lexiliuma? Toliko frustracije za jedan mali objekat koji cak po fumkciji nije ni vikend kuca nego zaklon govori da ti u stvari dok si studirao ocito nisi naucio da gledas objekat ocima arhitekte. Naprotiv ti ovaj mali objekat gledas kao najveci laik a komentari su ti prosti kao i sto je upitno tvoje poznavanje arhitekture kada si prvo uocio da je parapet jednak 0. Jesi li ikad zamislio da ce ovo mozda biti montazni objekat koji ce se montirati na odignuti ab. Sokl. Vanjski wc moze biti stvar zelje investitora da zivi na autentican nacin kao stanovnici Lukomira koji tako zive i dan danas. Savjetujem da uzmes nesto za smirenje pa nam onda pokazi svoja djela da se divimo.

      Reply
  2. Is this a joke? HomeDSGN you have just lost 1 quality point from me and became a LESS serious daily architectual reading because this obviously looks like a paid article to promote someone who can’t do it with his “work”. This peace of so called “work” and way it’s “promoted” is insulting for this profession!

    Reply
    • Dear Thomas,
      Controversy is part of our job, and we always appreciate constructive criticism!
      With that said, HomeDSGN is a free publication, which gives us the right to publish whatever project we like, no matter the opinion of the others. And FYI, our sponsored articles are all tagged “ADVERTORIALS”, so that you can’t get fooled!.
      Pretending that our article “obviously looks like a paid article to promote someone who can’t do it with his “work”” is plain wrong, and is very insulting as well.
      If you are an architect, Dear Thomas, feel free to submit your work and show us your skills! If you’re not an architect, tough, we strongly recommend you regularly take your chill pills because we can all see now that you are loosing it :-)

      Reply

Leave a Comment