homedsgn logo homedsgn logo

Renovation of a Triplex in Montreal Carried Out by Anne Sophie Goneau

By • Feb 7, 2016

Espace Panet is a private home designed by Anne Sophie Goneau.

The home is located in Montreal, Quebec, Canada.

Espace Panet by Anne Sophie Goneau (1)
Espace Panet by Anne Sophie Goneau (2)
Espace Panet by Anne Sophie Goneau (3)
Espace Panet by Anne Sophie Goneau (4)
Espace Panet by Anne Sophie Goneau (5)
Espace Panet by Anne Sophie Goneau (6)
Espace Panet by Anne Sophie Goneau (7)
Espace Panet by Anne Sophie Goneau (8)
Espace Panet by Anne Sophie Goneau (9)
Espace Panet by Anne Sophie Goneau (10)
Espace Panet by Anne Sophie Goneau (11)
Espace Panet by Anne Sophie Goneau (12)
Espace Panet by Anne Sophie Goneau (13)
Espace Panet by Anne Sophie Goneau (14)
Espace Panet by Anne Sophie Goneau (15)
Espace Panet by Anne Sophie Goneau (16)
Espace Panet by Anne Sophie Goneau (17)
Espace Panet by Anne Sophie Goneau (18)
Espace Panet by Anne Sophie Goneau (19)

Espace Panet by Anne Sophie Goneau:

“Design of a space located at the third floor of a triplex built in 1910. The challenge was to divide each area in order to optimize the space while respecting the architectural integrity of the existing location, every room with natural light. The raw materials, discovered during demolition, communicate its relief and colour environment. Each piece has its visual boundaries that overlap strategically in the adjacent rooms, optimizing the spatiality of the place.

This concept is enforced by physical encroachment by an extension of the furniture or the material in adjoining rooms. The glass walls, by its transparency, accentuate the ambiguity of spatial boundaries. The apparent wooden structure, which replaced the bearing wall, marks the circulation area.

A white uniform spreads out on all surfaces of the bathroom, letting express the varied texture of the materials. An omnipresent natural light from a large frosted glass wall, juxtaposed with the bathtub, reveals this subtle composition. Upon entering, four zones with separate functions are deployed. The three glass panels of the shower, along with the epoxy resin floor, multiply the reflected light.

The addition of a full height window in the bedroom allows natural light to spread throughout all the condo. The steel staircase, custom-maid, gives access to the roof terrace.”

Photos by: Adrien Williams

You may use j/k/arrow keys to navigate through the articles

Share your Thoughts