homedsgn logo homedsgn logo

Cozy Eco-Friendly Home in Cape Tribulation, Australia

By • Feb 20, 2016

Cape Tribulation House is a residential project completed by M3 architecture in 2013.

The home is located in Cape Tribulation, Queensland, Australia.

Cape Tribulation House by M3 architecture (2)
Cape Tribulation House by M3 architecture (4)
Cape Tribulation House by M3 architecture (6)
Cape Tribulation House by M3 architecture (7)
Cape Tribulation House by M3 architecture (9)
Cape Tribulation House by M3 architecture (10)
Cape Tribulation House by M3 architecture (11)
Cape Tribulation House by M3 architecture (12)
Cape Tribulation House by M3 architecture (13)
Cape Tribulation House by M3 architecture (14)
Cape Tribulation House by M3 architecture (15)
Cape Tribulation House by M3 architecture (16)
Cape Tribulation House by M3 architecture (17)
Cape Tribulation House by M3 architecture (18)
Cape Tribulation House by M3 architecture (19)
Cape Tribulation House by M3 architecture (20)
Cape Tribulation House by M3 architecture (21)
Cape Tribulation House by M3 architecture (22)
Cape Tribulation House by M3 architecture (23)
Cape Tribulation House by M3 architecture (25)

Cape Tribulation House by M3 architecture:

“This house is off-grid in the Daintree Rainforest, close to the beach at Cape Tribulation. This is an ancient ecosystem deserving of a sensitive approach to site. The design accentuates qualities of the rainforest coupled with attributes of holiday life at the beach.

A path organises the site and choreographs a journey from the road, through the dense rainforest vegetation and down to the beach. Along the path, a continuous white rope orients and playfully leads the way through the landscape and house, performing feats of domesticity along the way: a gate, a balustrade, a towel rail, a lamp shade and support for a hammock.

The house is located along the path in a natural clearing, avoiding any mature tree removal. The exterior of the house is camouflaged with black plastic cladding and mirrored glass, allowing it to recede into the shadow of the rainforest canopy. On approach, the interior of the house becomes apparent: a light space clad with plywood, a counterpoint to the otherwise cool, dark green of the rainforest surrounds. These spaces engage the rainforest canopy via tall south facing windows and a dark blue ceiling foreground is used to draw in the rainforest canopy.”

Photos by: Peter Bennetts

You may use j/k/arrow keys to navigate through the articles

Share your Thoughts