homedsgn logo homedsgn logo

Martin Boles Architect Design a Versatile Private Residence With a Wooden Interior

By • Feb 26, 2016

DomT is a residential project completed by Martin Boles Architect in 2015.

The 1,507-square-foot home is located in Stará Ľubovňa, Slovakia.

DomT by Martin Boles Architect (1)
DomT by Martin Boles Architect (3)
DomT by Martin Boles Architect (4)
DomT by Martin Boles Architect (7)
DomT by Martin Boles Architect (8)
DomT by Martin Boles Architect (10)
DomT by Martin Boles Architect (11)
DomT by Martin Boles Architect (12)
DomT by Martin Boles Architect (13)
DomT by Martin Boles Architect (14)
DomT by Martin Boles Architect (15)
DomT by Martin Boles Architect (16)
DomT by Martin Boles Architect (17)
DomT by Martin Boles Architect (18)
DomT by Martin Boles Architect (19)
DomT by Martin Boles Architect (20)
DomT by Martin Boles Architect (21)
DomT by Martin Boles Architect (23)
DomT by Martin Boles Architect (24)
DomT by Martin Boles Architect (25)

DomT by Martin Boles Architect:

“It is located in a town Stara Lubovna which lies in northern Slovakia. It is surrounded by a mixture of ecliptic architectural styles like family homes from the 60’s, social housing developments from the 80’s, and recently constructed educational facilities and housing schemes.

The project lies within the plot of an old family house and garden, where one of the clients originally spent their childhood years. Choosing this old site helped owners to save money for their new home, and to identify with a well-known environment they personally related to. Three old Birch trees, planted by the client’s father, have been kept as a cherished memory of the past, and also acts as a barrier to create slightly more privacy from their immediate surroundings.

Wood has been chosen as the main construction and cladding material, as it resembles typical structures such as “stodola”, commonly seen in Slovakian yards and gardens. These wooden barns can be found, and are still part of some of the surrounding yards.

The figurative form of a barn has been extruded along the Northern edge of the site, and broken in the middle to maximize solar conditions. The glazed façade blurs a border between the interior and exterior, and enables a strong connection with the garden. One of the existing pear trees provides shade for a wooden terrace, which continually blends the internal space with the outside.

Structurally it is a combination of the lightweight timber structure, the centrally located load-bearing concrete walls and the steel columns behind the glass façade. The exterior of the house has been clad in untreated Siberian Larch, which is expected to gradually change its colour to silver grey over time. Rough material concept is similarly used for adjacent buildings in the garden, and it is repeated within load-bearing concrete block walls in the interior.

Spruce, which is a traditional local material, is extensively used in interior and provides a sense of “well-being”. It is used for the floor, window frames, doors, a build-up kitchen and a 14 m long wardrobe that continually extends from the centre of the house into parents’ bedroom. A collection of natural materials are used to contrast with the concrete walls.

There is a generous opening of space located in the middle of the house, which combines the kitchen, living room and centrally positioned dining table. A single stove in the living room works as an additional source of heat and warming light.

Conceptually, two concrete blocks, referred to as “boxes”, offer the primary structural support for the house. These boxes are packed with several functions found in the home such as bathrooms, technical rooms and storage, parts of the kitchen, library, chimney and structural walls for concealing the staircase. They are visually detached from the external walls, so that the central living space is optically larger, and allows more freedom for internal routes and organisation.

There are two additional wooden rooms placed under the roof as well, which are used for personal needs: listening to music, relaxing, working or a playing with the children. Both rooms have skylights, offering views to the outside world, while internal windows reveal a view into the central space of the house. A particular opening in the roof (which is connected to the children’s room) is oriented towards a view of the historical castle, an important and lasting symbol of the town.

Energy efficiency and sustainability has played an important role in the development of the design. 45 cm (1.5 ft) thick insulation, used for external walls, offers enough protection against the cold of winter. Climatic conditions for central Europe, especially this part of Slovakia, are characterised by extreme differences in temperature; between 30°C in summer, and -30°C during the bitterly cold winters.

Generous south facing openings help to heat the interior naturally, and keep energy consumption low during the winter. Concrete block walls, exposed to the sunlight, take advantage of using “passive solar gain” to store excess energy. While the wooden façade, the naturally ventilated roof, the existing trees and the additional screens, help keep the house from overheating during the summer. Cross ventilation is introduced to keep things comfortable during extremely warm days.”

Photos by: Erika Banyayova

You may use j/k/arrow keys to navigate through the articles

Share your Thoughts