homedsgn logo homedsgn logo

A 7,500-Square-Foot Family Bungalow in Nanded

By • Apr 20, 2016

The Wall House is a private home located in Nanded, Maharashtra, India.

Completed in 2016, it was designed by Skywardinc architects.

The Wall House by Skywardinc architects (1)
The Wall House by Skywardinc architects (2)
The Wall House by Skywardinc architects (4)
The Wall House by Skywardinc architects (5)
The Wall House by Skywardinc architects (7)
The Wall House by Skywardinc architects (8)
The Wall House by Skywardinc architects (9)
The Wall House by Skywardinc architects (10)
The Wall House by Skywardinc architects (11)
The Wall House by Skywardinc architects (14)
The Wall House by Skywardinc architects (15)
The Wall House by Skywardinc architects (16)
The Wall House by Skywardinc architects (17)
The Wall House by Skywardinc architects (19)
The Wall House by Skywardinc architects (21)
The Wall House by Skywardinc architects (22)
The Wall House by Skywardinc architects (30)
The Wall House by Skywardinc architects (31)
The Wall House by Skywardinc architects (34)
The Wall House by Skywardinc architects (36)

The Wall House by Skywardinc architects:

“The design concept of this 7500sft single family bungalow located at Nanded, Maharashtra, was derived from the owner’s requirement of wanting a house that would express his character in terms of space and form.

Therefore, the biggest challenge before us was to interpret the owner’s lifestyle and passion and bring it to reality. After much brainstorming sessions Sehool Kapashi,design Architect at Skywardinc came up with the concept of “The Wall”.

The wall stands 50feet tall, is stupendous which forms the main elevational feature of the house. In turn, it reflects the clients character of being self made and strong. Cladded with raw sandstone in an interesting vertical and linear pattern, making it the main focal element of the house .

As a house, the function areas of living room, dining room and service area are supporters for the private areas of bedrooms. The idea was developed into the building orientation by maintaining the basic elements but completely show the story, functions and context.

The building orientation was determined by wind and sun direction in which the house faces towards North South direction to get wind and for viewing, and let the side faces to the sunlight from West.

The cantilever has designed on first floor to present challenging and adventuresome. The benefit of cantilever is for shading the void on ground floor.

House was designed around a central corridor created with glass ceiling that allow natural sunlight to spill into the centre of each of the 3-stories. The house utilizes the central corridor as a horizontal and vertical circulation passage with rooms on either side of it on each of the 3 stories. With the corridor centrally located, the sunlight passively lights up the otherwise windowless area.

Each bed room is designed meticulously and thoughtfully, reflecting the individuality and persona of the family member occupying it, be it the luxurious master bed, the minimalistic and sleek sons room, the delicately done up daughters adobe or be it the vibrant guest room.”

Photos courtesy of Skywardinc architects

HomeDSGN has received this project from our WeTransfer channel. Architects and interior designers are welcome to submit their work for publication.

You may use j/k/arrow keys to navigate through the articles

Share your Thoughts