homedsgn logo homedsgn logo

An Extension for a Cottage in the Garden City of Ville Mont-Royal, Montréal

By • Jul 20, 2016

Coupée Croisée is a residential project designed by YH2 Architecture in 2013.

It is located in Montreal, Canada.

Coupee Croisee by YH2 Architecture (2)
Coupee Croisee by YH2 Architecture (3)
Coupee Croisee by YH2 Architecture (4)
Coupee Croisee by YH2 Architecture (5)
Coupee Croisee by YH2 Architecture (6)
Coupee Croisee by YH2 Architecture (7)
Coupee Croisee by YH2 Architecture (8)
Coupee Croisee by YH2 Architecture (9)
Coupee Croisee by YH2 Architecture (10)
Coupee Croisee by YH2 Architecture (11)
Coupee Croisee by YH2 Architecture (12)
Coupee Croisee by YH2 Architecture (13)
Coupee Croisee by YH2 Architecture (14)

Coupée Croisée by YH2 Architecture:

“Coupée Croisée is the extension of a Ville Mont-Royal cottage, the enclosed garden-city of Montreal.

With quality lands of good dimensions, the framework is overshadowed by a neighborhood of residences with poor architectural qualities.

In order to build upon the natural qualities of the location while respecting the rigorous municipal regulatory constraints, we adopted a concept that gave its name to the project. The building was cut (coupé) in two, maintaining the street-side half, and completing it with a new half focused towards the yard. The residence is organized by a cross (croisé) pattern.

The existing frontal half was kept in its materiality and tectonic qualities. The rear half was completely built anew. The imposing fenestration opens the living spaces to the garden and the south light.

A communal vision shared by the architects and the landscape architect enabled a unified development of this garden-house. The residence is no more enclosed by its built facades but rather by the dark wood perimeter established by the fence.

Even the exterior swimming pool, becomes part of the whole and reinforces the link between interior and exterior. The house is articulated by the over dimensioned wooden cross that links the pre-existing and new construction as well as the entrance hall to the swimming pool at the end of the garden.

At the crossing point, where lies the real heart of the residence, a vertical shaft spatially unites the living spaces of the ground floor with more intimate ones located on the upper floor.

It is the cross outline that ties materials and color, that defines each room in relation to the other and that structures the visual organization into a strong and dynamic space of living.”

Photos by: Francis Pelletier

HomeDSGN has received this project from our WeTransfer channel. Architects and interior designers are welcome to submit their work for publication.

You may use j/k/arrow keys to navigate through the articles

Share your Thoughts