homedsgn logo homedsgn logo

Fraher Architects Renovate a Home in London

By • Sep 18, 2016

Lambeth Marsh House is a private residence renovated by Fraher Architects.

It is located in London, England and was completed in 2015.

Lambeth Marsh House by Fraher Architects (1)
Lambeth Marsh House by Fraher Architects (2)
Lambeth Marsh House by Fraher Architects (3)
Lambeth Marsh House by Fraher Architects (4)
Lambeth Marsh House by Fraher Architects (5)
Lambeth Marsh House by Fraher Architects (6)
Lambeth Marsh House by Fraher Architects (7)
Lambeth Marsh House by Fraher Architects (8)
Lambeth Marsh House by Fraher Architects (9)
Lambeth Marsh House by Fraher Architects (10)
Lambeth Marsh House by Fraher Architects (11)
Lambeth Marsh House by Fraher Architects (12)
Lambeth Marsh House by Fraher Architects (13)
Lambeth Marsh House by Fraher Architects (14)
Lambeth Marsh House by Fraher Architects (15)
Lambeth Marsh House by Fraher Architects (16)
Lambeth Marsh House by Fraher Architects (17)
Lambeth Marsh House by Fraher Architects (18)

Lambeth Marsh House by Fraher Architects:

“Lambeth Marsh House had been left unoccupied for over 10 years and is a two storey listed house situated within the Roupell Street Conservation area in central London. The conservation area designation was first developed by John Palmer Roupell in the 1820’s. Roupell, a gold refiner, lived with his family at 16 Meymott Street, which was at that time known as ‘Cross Street’. Roupell developed the land for artisan workers – in the form of modest, brick built, two storey terraced houses fronting conventional streets.

Our concept and challenge was to breathe new life into all floors whilst respecting the heritage of this listed building and restoring some of the lost historic detailing.

The run down fabric of the existing building required extensive refurbishment with a sensitive approach. Restoring the panelled replaces, wood panelling to walls, architraves and skirting to their original condition celebrates the history of this building.

The addition of a contemporary rear and side extension compliments these features and updates the building. A large open plan living space creates a new light airy space whilst a new glass roof extension feeds light into the plan of the building.

Throughout the traditional settings modern furniture updates the traditional spaces. Many antique chairs were refurbished and re-upholstered and minimalist light fittings compliment the sympathetic interior. Materiality was very important to help produce a sensitive contemporary design, whilst assisting our conservationist approach.”

Lambeth Marsh House by Fraher Architects (19)
Plan Proposed
Lambeth Marsh House by Fraher Architects (20)
Plan existing

Photos by: Jack Hobhouse

You may use j/k/arrow keys to navigate through the articles

Share your Thoughts