Summer House in Euboea is a private residence designed by GEM Architects.

It is located in Limni, Greece.

Summer House in Euboea by GEM ARCHITECTS (1)

Summer House in Euboea by GEM ARCHITECTS (2)

Summer House in Euboea by GEM ARCHITECTS (3)

Summer House in Euboea by GEM ARCHITECTS (4)

Summer House in Euboea by GEM ARCHITECTS (5)

Summer House in Euboea by GEM ARCHITECTS (6)

Summer House in Euboea by GEM ARCHITECTS (7)

Summer House in Euboea by GEM ARCHITECTS (8)

Summer House in Euboea by GEM ARCHITECTS (9)

Summer House in Euboea by GEM ARCHITECTS (10)

Summer House in Euboea by GEM ARCHITECTS (11)

Summer House in Euboea by GEM ARCHITECTS (12)

Summer House in Euboea by GEM ARCHITECTS (13)

Summer House in Euboea by GEM ARCHITECTS (14)

Summer House in Euboea by GEM ARCHITECTS (16)

Summer House in Euboea by GEM ARCHITECTS (17)

Summer House in Euboea by GEM ARCHITECTS (18)

Summer House in Euboea by GEM ARCHITECTS (19)

Summer House in Euboea by GEM ARCHITECTS (20)

Summer House in Euboea by GEM ARCHITECTS (21)

Summer House in Euboea by GEM Architects:

“The site is located in the area of Chronia, in Evia, central Greece.

It is an inclined site with olive trees, beside a pine forest, with a great north view of the Evia gulf.

The summer house consists of four separate buildings, the main house being a two storey volume while all the rest remain single storey high. They are all situated in the north upper side of the lot, following the landscape’s morphology and giving the overall impression of a small settlement. The volumes meander among the trees, creating small sheltered courtyards that enjoy privacy and beautiful sea views.

Morphologically, traditional elements are transformed using a more contemporary language, while following the main principles of vernacular architecture.

The main house is exteriorly lined with stone, referring to similar traditional buildings, as for example, the medieval Tower in Rovies. The other three peripheral volumes are finished with crude white plaster.

Furthermore, everything works to create a bio-climatically friendly design.

The small courtyards are shaded by wooden pergolas and work as buffering zones from the sun and rain. The system of limited openings, while enhancing the volumes tectonic nature, allows for natural cross ventilation throughout.

Finally, rain water is collected in underground reservoir tanks.”

Photos courtesy of GEM Architects