homedsgn logo homedsgn logo

_naturehumaine [architecture+design] Transforms a 1930s Home in Montreal

By • Dec 10, 2016

Canari House is a private residence renovated by _naturehumaine [architecture+design].

It is located in Montreal, Canada and was completed in 2016.

Canari House by _naturehumaine [architecture+design] (1)
Canari House by _naturehumaine [architecture+design] (2)
Canari House by _naturehumaine [architecture+design] (3)
Canari House by _naturehumaine [architecture+design] (4)
Canari House by _naturehumaine [architecture+design] (5)
Canari House by _naturehumaine [architecture+design] (6)
Canari House by _naturehumaine [architecture+design] (7)
Canari House by _naturehumaine [architecture+design] (8)
Canari House by _naturehumaine [architecture+design] (9)
Canari House by _naturehumaine [architecture+design] (10)
Canari House by _naturehumaine [architecture+design] (11)
Canari House by _naturehumaine [architecture+design] (12)
Canari House by _naturehumaine [architecture+design] (13)
Canari House by _naturehumaine [architecture+design] (14)
Canari House by _naturehumaine [architecture+design] (15)
Canari House by _naturehumaine [architecture+design] (16)
Canari House by _naturehumaine [architecture+design] (17)
Canari House by _naturehumaine [architecture+design] (18)
Canari House by _naturehumaine [architecture+design] (19)
Canari House by _naturehumaine [architecture+design] (20)

Canari House by _naturehumaine [architecture+design]:

“An athletic young couple wants to transform a fourplex to create their primary residence, while maintaining a rental unit on the first floor. The existing part of the house, dating from the 1930s, is restored on the street side, and the attached garage is restructured to match, as well as to accommodate the new outdoor terrace perched on its roof. Topped with an angular wooden structure, this volume breaks up the perpendicular volumetry of the corner building and allows gardens to nestle into its interstices.

Large bay windows overlooking the north-facing garden bring maximum light to the living areas and show off the striking colour of the stairway. As a focal point of the interior composition, the stairway brings a warm and vibrant tone to the project. The layout of this sculptural object, playing with diagonal lines, is the central dynamic element of the Canari House.

A black band defines circulation through the house, all the way to the garden. The colour accents in the bathrooms, in orange and blue tones, energize the look of these confined spaces and complete the graphic composition of the project. “

Photos by: Adrien Williams Photographe

You may use j/k/arrow keys to navigate through the articles

Share your Thoughts