homedsgn logo homedsgn logo

Daniele Petteno Architecture Workshop Modernizes a Tiny Apartment for a Young Family in London, England

By • Jan 5, 2017

“Micro living” might be all the rage in some cities right now, but that doesn’t mean anyone’s prepared to live in a tiny space if they don’t have the kind of furniture, style, and organizational skill that goes with making a very small apartment into a functioning home. In big cities like London, England, however, families are often left with no choice if they want to live right in the thick of the culture and social experience that city life has to offer! One architectural and design company understood this struggle all too well, so they redesigned a small private residence, fondly named Nevern Square Apartment, for a young family in need of a fresh start.

Nevern Square Apartment by Daniele Petteno Architecture (1)

This year, the Daniele Petteno Architecture Workshop took on the challenge of modernizing an old London flat into a gorgeous and truly unique space with a stylishly minimalist aesthetic that’s simultaneously streamlined and inviting. Rather than making the space seem cold, the very modern feel of the new design opens the entire apartment up, giving off a welcoming vibe that instantly makes it feel like home.

One primary emphasis of their design was to keep the family very organized and clutter free, allowing them to take advantage of the space they do have. To do this, they built storage upward, maximizing on the height of the apartment rather than wasting wall space. The living room, for example, features a tall shelving unit filled with sizable square cubbies that are perfect for storage and decor of all manners.

In terms of colour scheme, the designers kept things nice and simple in order to keep the space looking fresh and open, rather than dark and smothering. They chose slate grey and white for the walls, counters, and most furniture pieces. The white keeps the aesthetic bright to stop the space from feeling crowded while the grey, though not too dark, grounds the overall look so it doesn’t look too sanitized for comfortable family living.

The final touch to really open up the space is the lovely window wall between the kitchen and the master bedroom. Although a curtain would be necessary for privacy, installing a window between the rooms rather than a solid wall stops the apartment from feeling segregated and closed off, which would make the rooms feel even smaller than they already are. Instead, the designers built the illusion that the whole apartment is one open space, while still giving the couple access to a sleeping area that’s all their own.

Nevern Square Apartment by Daniele Petteno Architecture (2)
Nevern Square Apartment by Daniele Petteno Architecture (3)
Nevern Square Apartment by Daniele Petteno Architecture (4)
Nevern Square Apartment by Daniele Petteno Architecture (5)
Nevern Square Apartment by Daniele Petteno Architecture (6)
Nevern Square Apartment by Daniele Petteno Architecture (7)
Nevern Square Apartment by Daniele Petteno Architecture (8)
Nevern Square Apartment by Daniele Petteno Architecture (9)
Nevern Square Apartment by Daniele Petteno Architecture (10)
Nevern Square Apartment by Daniele Petteno Architecture (11)
Nevern Square Apartment by Daniele Petteno Architecture (12)
Nevern Square Apartment by Daniele Petteno Architecture (13)
Nevern Square Apartment by Daniele Petteno Architecture (14)
Nevern Square Apartment by Daniele Petteno Architecture (15)
Nevern Square Apartment by Daniele Petteno Architecture (16)
Nevern Square Apartment by Daniele Petteno Architecture (17)
Nevern Square Apartment by Daniele Petteno Architecture (18)
Nevern Square Apartment by Daniele Petteno Architecture (19)

 

Photos courtesy of Daniele Petteno Architecture Workshop

You may use j/k/arrow keys to navigate through the articles

Share your Thoughts