homedsgn logo homedsgn logo

A Project Designed to be Sustainable and Economic

By • Aug 15, 2018

Jean-François Crahay & Guy Jamaigne and Solange Dumez of the firm Crahay & Jamaigne were in charge of carrying out this project in 2015. It is a marvelous house of 113 square meters that is located in the area of Thy-le-Bauduin, in Belgium. The project was studied with the interest in sustainable development and energy economy (materials, insulation, and construction techniques), both in the media and in construction methods, for short and long term use.

View of the exterior of the house
Entrance to the garage
Ramp that connects to the second level with the street
Terrace

Given the course of the sun at the back of the lot and the inclined layout, the project proposes a different concept of a traditional habitat. The entrance to the house is made by a semi-buried level in contact with the road (entrance, cellar, car-storage of a car, bicycle and garden) and the living rooms are on the first floor, as are the guest room, kitchen, the dog’s space, and a playground for children. Upstairs, the bedrooms, dressing rooms, and bathrooms, which are allowed access to the back of the garden by a slightly inclined footbridge. The two toilets are accessible from each landing of the staircase.

Wooden terrace
Outdoor dining white

The building adapts perfectly to the natural slope of the landscape. The landscaping of the surroundings (on the side of the street) allows a space for two or three parking places for visitors.

Terrace with views
Glazed entrance wall
Modern stairs
Modern living room in gray and white
Living area full of natural light
Modern dining room in white
Modern dining room in white
Small desk area in the living room

You may use j/k/arrow keys to navigate through the articles

Share your Thoughts