homedsgn logo homedsgn logo

Bloco Arquitetos creates the stunningly modular, all-white House of Courtyards in Brasília

By • Dec 27, 2018

Using the seemingly regular concept of stacked boxes as inspiration, Brazilian studio Bloco Arquitetos has designed a wonderfully spacious family home that is, in essence, a series of stacked “boxes” itself. These form a series of courtyards and terraces that provide private and social spaces almost unparalleled in its beauty.

The House of Courtyards is located in the capital of Brazil, in a residential neighbourhood in the city of Brasilia. Totalling 950 square metres, the home sits on a flat plot that lacks a bit in vegetation. Designers built and stacked a series of “boxes” or volumes that sit at angles such that they appear to push outward and pull inward at once, all from their place on the home’s base.

The angles of the volumes and how they’re stacked do more than just look directionally intriguing! Parts of certain “boxes” also protrude over the edges of the parts of the house they sit on, creating a sort of covered porch area or shady shelter from the sun at different spots around the house.

Besides the unique shape, the first thing people often notice about House of Courtyards is how incredibly stark white it is. The exterior walls of the volumes and main house are made of carefully white-painted ceramic brick, which contrast quite well with vast, inset glass. These expanses of glass are provided some shade thanks to a recessed window structure. Short eaves, also formed by the edges of the stacked volumes, give the windows a bit of shade so the rooms inside don’t take on too much solar heat on long Brazilian summer days.

From the main windows and doors, a lovely view of Brasilia’s city centre can be enjoyed. A little closer than the city, which lies 10 km away, a pretty view of the house’s own yard with its stunning swimming pool can be seen with ease. The neighbourhood the house sits in has undergone a bit of a green overhaul to counteract all the flat land and the abundance of paved surfaces. Residents have fostered large stretches of lush grass, young trees with space to grow, and lovely flowering shrubs; all plants in species and types that are native to the local area.

Inside the house, public rooms where guests might visit or where the family might work from home are all located on the ground floor for easy access. Private rooms, like bedrooms and bathrooms, on the other hand, are built across the upper level, distributed throughout the stacked volumes or “boxes”.

The volumes where the bedrooms are located are positioned according to what’s best for each area specifically. By this, we mean that there is no hierarchy of rooms; no “master bedroom” or “small guest room” that might have more or less value in experience. Instead, each room has a perfect level of view, privacy, and orientation according to sunlight based on where it sits in the stack.

In addition to fantastic views, most of the rooms are also afforded direct access to one of the house’s six courtyards. On the upper floors, this is through lovely patio doors that open onto grassy terraces. The top of the home even features a rooftop “sightseeing terrace” accessed by a beautiful white stone, open air staircase.

Following the stark white theme, the interior decor scheme also includes white walls, light wood flooring, and white cabinetry. Though the furniture was brought from the owner’s previous residence, most of it also fits the white theme quite nicely, rounding out the whole visual experience well.

Photographs by Haruo Mikami

You may use j/k/arrow keys to navigate through the articles

Share your Thoughts