This project, designed by AR Arquitetos, lead by architects Marina Acayaba, Juan Pablo Rosenberg, and Andrea Helou, is located in R. Salto, São Paulo, Brazil, and was completed in the year 2015. It covers an area of 172 square meters, in which the main detail is the great open space that connects the three floors of the apartment, allowing sunlight to seep into the space and create gorgeous visual effects.

Drawing this void was the start to the whole project, with its form being strongly determined when the natural light, coming from the terrace, bathes the whole interior.

There already was a central opening in the original apartment. Therefore, the architects were able to transform this void into a great lighting sculpture.

The project proposes, on one hand, new views through different openings, and on the other hand subtle changes of light and shadow throughout the day and year. The angular walls create a rich dynamic of dissolving whites in the central space, making the edges appear and disappear by the hour. The internal faces can shift, giving them amplitude and different functions, as headboards or benches for example. It is the presence of this void that gives meaning to the entire space.

View of the living room with open space

View of the dining room with open space
View of the dining room with open space
View of the dining room with open space
Stairs with black shelves
Stairs with black shelves
Stairs with black shelves
Interior with geometric open spaces
Interior with geometric open spaces
Interior with geometric open spaces