homedsgn logo homedsgn logo

Author Archives - Stefan Gheorghe

Extensive Two-Year Remodel Transforms this Texas Home from Early 90’s

By • Nov 2, 2020

Texas is a land that is renowned for all things ‘big’ and when it comes to expansive homes and villas, the state holds true to its motto! Designed originally by David Shiflet in 1992, this exquisite Texas home was painstakingly revamped and remodeled by Mark Ashby Design to usher in an air of modern minimalism. In its new avatar, the large home feels both relaxing and captivating.

Family room of the house with glass walls and comfy sectional

The Westlake Hideaway sits on a lot that overlooks a secluded cove and this gave the architects an opportunity to combine complete privacy with unhindered views. With an interior that elegantly combines neural colors with splashes of blue and woodsy charm, every room inside the residence stays true to the new contemporary style.

Large and open living area with wood and white color scheme and an impressive dining area
Tall wooden fireplace wall becomes the focal point of this living room
Bespoke wooden accent wall for the TV and family room

Dark, framed glass doors welcome you at the entry with an open plan living are dining area next to it. A wood and white kitchen follows next with the custom family room on the other side. A woodsy accent wall with geo contrast steals the show in here while the bedrooms are draped in a bit more of bold color!

Closer look at the bespoke wooden accent wall of the den
Multiple islands and smart worktops shape this cool wood and white kitchen
Skylights bring natural light into this large kitchen with wooden cabinets

It is easy to understand the basics of the makeover in here. The architects chose a wood and white color palette to improve lighting in every room even as they alter the style of the home, Metallics and bespoke wood features bring contrast with playful splashes of color being relegated to personal spaces. An impressive and understated makeover that feels organic!

Entry of the Westlake Hideaway with framed glass doors
Large modern bathroom in wood and white
Textured walls and natural stone vanity for the small powder room
Drapes allow the homeowners to easily switch between privacy and natural views
pinterest button

Dilapidated Old Home in Mallorca Gets a Smart Budget Makeover

By • Oct 28, 2020

Giving the old a new lease of life is a difficult task at the best of times. It gets harder when you are doing it on a tight budget. The St. Miquel 19 Refurbishment by Carles Oliver in Mallorca, Spain is one such exceptional residence. Revamped and refurbished to blend the old with the new in a seamless manner, the house was previously neglected and abandoned for a long period.

Beautiful weathered old finishes are preserved and enhanced inside the fabulous Spanish home

In its new avatar, distressed finishes, smart modern ergonomics and a world of white shape the residence. The old wooden ceiling has been carefully preserved and enhanced and another layer of textural char to the spacious new interior. Sections of the old house along with the rugged archways have also been left largely untouched.

Decorating the small wooden ledge in the living space with colorful prints
Efficient modern kitchen finds space inside the renovated old Spanish house
Exposed wall are a part of the new house that has undergone a budget makeover

The entire makeover was done on a budget of just € 18,000 and most of this amount was spent on turning the dingy interior into a more inhabitable space. Insulation and energy-efficiency were the top priority in here. An open plan living area, smart kitchen and dining space lead way into the bedroom on the other side of the home.

Irregular old archways inside the house were preserved and enhanced for a vintage appeal
Living area, kitchen and dining space of the revamped Spanish home
New makeover of the house focuses of cost-cutting measures and energy efficiency
St. Miquel 19 Refurbishment by Carles Oliver in Spain combines the old with the new

Roof insulation and the new biomass stove make a big difference to the interior and the transformed Spanish residence is perfect for those looking for affordable housing. Light, bright and still intriguing thanks to the many weathered finishes, this is one home that is unique in every sense of the way!

View of the bedroom and part of the living area inside the home
Wooden ceiling combined with walls that have a distressed finish inside the home
Aged and distressed finishes are combined with modern ergonomics inside the home makeover

Photograph Credits: José Hevia

pinterest button

Small Scale Multi-Residential Building in Melbourne Clad in Serene Neutrals

By • Oct 26, 2020

Minimalism meets nature at the Carter Toorak House designed Carr in the inner suburb of Melbourne. The street façade of this multi-residential building offers complete privacy while the rear section is connected with the residential units in a seamless manner. With eight residential units inside the building, space is maximized in a stylish manner inside each apartment.

Contemporary facade of Carter Toorak House designed by Carr

Interior of each apartment is clad in neutral hues with white and gray shaping the backdrop. Marble and wood surfaces steal the spotlight in the sleek contemporary kitchen. A bight, dark club chair sits at one corner of the house while sliding glass doors connect the living area with the outdoors.

View of the Carter Toorak House from across the street with a private front
Custom marble entertainment unit and insert in the living room is a showstopper
Dashing and modern contemporary kitchen island draped in marble
Fall makes its presence felt in the backyard of the contemporary home

Marble fireplace in the living room along with a custom entertainment unit next to it bring textural contrast to the living area while the same color palette is continued in the bedrooms and bathrooms as well. Each of the apartment units is different in its own way with greenery adding color to the interior in its own unique way.

Informal and minimal outdoor decor for the multi-residential building unit
Kitchen with marble backsplash and contertops

It is the fusion of timber, marble and glass creating the harmonious backdrop in every room with bronze accents adding metallic glitz to the sophisticated backdrop.

Polished and modern wood and marble modern kitchen with ample natural light
Relaxing plush blue club chair in the corner adds color to the contemporary interior

The natural stone stands out as a luxurious feature in the kitchen, bathrooms, and fireplaces, while cabinetry is offset by bronze touches. Greenery and connection to nature were important consideration at Carter and a flowing indoor-outdoor relationship has been created through floor to ceiling windows and verdant landscaping, carried out in partnership with Acre.

Slim contemporary bathroom vanity in wood with marble countertops
Stylish contemporary bathroom with freestanding bathtub and sliding glass doors
Ground level floor plan of Carter Toorak House in the inner suburbs of Melbourne

Photographs Credit: Timothy Kaye

pinterest button

This 1960’s Shop in Porto is Transformed into a Snazzy Modern Apartment

By • Oct 21, 2020

Love smart conversions and nifty renovations that save energy and resources? So do we and they are the perfect way to also find new design ideas which blend the old with the new in a seamless manner. Designed by Fala, the Uneven House in Porto, Portugal is one such clever home that was previously a ground floor shop and basement in a complex that was originally built in the 1960’s.

Ground floor shop and basement turned into a modern apartment

It is easy to admire the brilliant design that turns the cramped old shop and dark basement into a lovely contemporary apartment that is filled with natural light. A large living area that extends from the front façade to the rear section is the heart of the new house with kitchen and dining space next to it.

Marble floor along with pink ceiling showcases a unique eclectic interior that feels cheerful
Marble and glass create a stunning, fashionable interior

The Uneven House functions seamlessly despite the different levels inside the house and a new marble floor, pink ceiling and mirrored sections add to its brightness. Life inside the apartment feels rich and relaxing. Step outside and the new private yard is equally inviting. Even the outdoors seems to embrace a black and white color scheme – something that work so very well on the inside of the house.

Black and white color scheme brings life to both the exterior and the interior of the house
Modern and gorgeous rear yard of the uneven house with glass walls leading to the interior

Wooden door with marble handles, luxurious bedrooms and modern bathrooms complete the fancy makeover. Smart and sensible, this Portuguese home appears sophisticated and yet eclectic at the same time – a rare quality to have indeed!

Lovely glass facade stands between the interior and the outdoor
Street facade of the Uneven House in Porto cleverly hides its modern interior
View of the private rear yard of the Uneven House in Porto from distance
Wooden doors with marble handles make an instant impact
Design plan of Uneven House deigned by Fala

Photographs Credit: Ricardo Loureiro

pinterest button