homedsgn logo homedsgn logo

Carney Logan Burke Architects Build Beautiful Fishing Cabin with a Sweeping View of the Teton Mountain Range

By • Dec 19, 2018

A new building project located in the mountainous lands of Jackson, Wyoming has wowed guests with its breathtaking views. Architect and design teams at Carney Logan Burke Architects nestled a fishing cabin amongst the rocks and trees, letting visitors breath in the fresh air as they absorb the surrounding beauty of the Teton Mountain Range.

Rather than creating a stereotypical fishing hut that feels temporary and makeshift, this team decided to build a structure on 10 acres of rolling land that feels like a true escape from busy cities and routines. The aesthetic and shape of the temporary home is somehow both contemporary and classic, giving guests an upscale experience without losing that mountain fisheries inspired charm.

Besides being a beautifully nature inspired structure, this fishing cabin is actually surrounded by natural features and wild lands that fishing enthusiasts and outdoor lovers will thrive in. The property that the home sits on has plenty of natural privacy thanks to the rock lands surrounding the mountain range. It also sits wonderfully close to a fishing creek and is a short distance from a calm and safe feeling wildlife habitat that is supported by the creek’s waters.

When designers procured the original site, there was actually already a home existing on the land. Rather than tearing the building down and starting again, the team decided to take advantage of the existing structure by stripping it to its barest bones in order to avoid having to move the home back from the water’s edge. You see, the house was nestled right into a stream setback that the land’s new owners didn’t want to disturb, nor did they want to put distance between their home and the water they so dearly wanted to reside near.

In total, the new home that those structural bones were transformed into encompasses 5,600 square feet of comfortable, open feeling living space. Rather than looking like a bit of a country western cliche (the way the original home might have been described), the new cabin features reorganized elements of the original building to create a country chic aesthetic that makes more visual and material sense.

To create a new, upscale but still homey escape, designers replaced the previous shellacked logs, shiny river rock decor, and scattering or separate buildings across the plot. They reorganized the plot of the cabin to create a more streamlined grouping of buildings, connecting the smaller cabins together with a long, classically Western styled porch that sits low but still lets guests enjoy their surroundings, as well as that incredible mountain view. This porch creates cohesiveness between the different structures, preventing any visitors from feeling cut off from social experiences or shared spaces in other parts of the house.

Of course, in a space that’s designed to let guests enjoy as much of their outdoor surroundings as possible and even get involved in nature based activities, it only makes sense to blend interior and exterior experiences and spaces! These designers achieved that through the presence of large window openings cut into the log structures, preventing them from feeling too dark and heavy.

While it was certainly important to the new homeowners to preserve a country western kind of aesthetic, they and the design team both agreed to tackle the challenge of blending that idea with a more contemporary style, just to put an interesting spin on things inside the home. Part of creating this new atmosphere involved a simple black scheme for the exterior facade, which was created using stained black logs, black steel in the detailing, and black painted wood in furnishings.

In great contrast, the interior decor scheme features a predominantly white colour scheme. This includes several elements that directly balance out what’s seen on the outside of the house, such as the whitewashed logs bolstering the ceiling. At the same time, a few exterior details are brought inside so that the two communicate. This can be seen in the presence of black steel elements and Belgium slate flooring.

Photographs by Audrey Hall Photography

You may use j/k/arrow keys to navigate through the articles

Share your Thoughts