homedsgn logo homedsgn logo

Public Space

Not all design inspiration comes from private homes and apartments. Public spaces, which are often created by top architects and designers, offer a wealth of stylish décor and design ideas for your own home. HomeDSGN brings you an array of hotels, office buildings and other public environments that feature stunning interior design elements, alluring ambiance and innovative lighting. With a little imagination, these elements can be incorporated into any home interior design.

Office Space Subdivided Into the Different, Allowing Each One to Function as a Hub and to Modify their Working Space as They See Fit

By • Nov 23, 2017

Lightspeed, a point-of-sale and e-commerce software provider based in Montreal, Canada. In 2017, they commissioned ACDF Architecture, the designers for the first phase of the firm’s headquarters, to create a new floor to be dedicated to product development. The structure covers a total ground area of 1,200 square feet.

Interior of the offices in which it shows a perfect combination of modern styles with rustic.
Interior of the offices in which it shows a perfect combination of modern styles with rustic.
Interior of the offices in which it shows a perfect combination of modern styles with rustic.

The offices are located on the ground floor of a 19th century railway hotel, the chateau-style Viger Railway Station, which makes the original structure an iconic landmark that stands out in Old Montreal’s skyline. Some semblance of the building’s past is preserved in its interior, clearly visible in its exposed rough red brick walls, their rusticity in stark contrast with the industrial and sleek modernity of the remaining elements of the décor.

Interior of the offices in which it shows a perfect combination of modern styles with rustic.
Interior of the offices in which it shows a perfect combination of modern styles with rustic.
Interior of the offices in which it shows a perfect combination of modern styles with rustic.

The office space is subdivided into the different teams that make up the company, allowing each one to function as a hub and to modify their working space as they see fit. Each group has their own desks, meeting room, and social area in the open floor plan, divided through the use of blocks of pastel colors that cover the walls and floors. In this way, they seek to maximize the cohesion of each team by giving them a space that they can use as they wish and feel comfortable in.

Interior of the offices in which it shows a perfect combination of modern styles with rustic.
Interior of the offices in which it shows a perfect combination of modern styles with rustic.
Interior of the offices in which it shows a perfect combination of modern styles with rustic.
Interior of the offices in which it shows a perfect combination of modern styles with rustic.
Interior of the offices in which it shows a perfect combination of modern styles with rustic.
Interior of the offices in which it shows a perfect combination of modern styles with rustic.
Interior of the offices in which it shows a perfect combination of modern styles with rustic.
Interior of the offices in which it shows a perfect combination of modern styles with rustic.
Interior of the offices in which it shows a perfect combination of modern styles with rustic.
Interior of the offices in which it shows a perfect combination of modern styles with rustic.
Interior of the offices in which it shows a perfect combination of modern styles with rustic.
pinterest button

Amazing Project has its Roots in Adaptable, Robotic Structures

By • Nov 23, 2017

The MacArthur Annex, as this project is called, was carried out by Baran Studio Architecture, an American architectural firm with offices in Oakland and Los Angeles, in 2017. The structure covers a total ground area of 4,550 square feet and is located in Oakland, California, USA.

Elevated view of the large construction
Elevated view of the large construction
Elevated view of the large construction

The project has its roots in adaptable, robotic structures which have the potential to roam and adapt themselves to the urban landscape. It lies adjacent to the freeway, and near a mass transit station. It consists of an existing structure alongside 33 used shipping containers, each designed individually, though they all form part of the greater whole. The idea was that such containers could be arranged and configured according to the needs and wishes of the developer, neighbors, city officials, and inhabitants.

Elevated view of the large construction
Elevated view of the large construction
Elevated view of the large construction

The completed system is then adapted according to various contextual conditions, responding to topography, existing structures, sound, light and shadow, air, views, circulation, program and economy. The resulting configuration of stacked containers, arranged according to inputs, becomes an open framework from which a community can grow. The ending result is that each container is dramatically different from the next, creating a vibrant place in which to live and work.

Elevated view of the large construction
Area with outdoors and roofed tables
Area with outdoors and roofed tables
Area with outdoors and roofed tables
Area with outdoors and roofed tables
Interior of stairs in aluminum
Interior of stairs in aluminum
Exterior night view
Exterior night view
Exterior night view
pinterest button

Modern and Stunning Coffee Shop in the Luxury Hotel Ibnii Coorg

By • Nov 21, 2017

This stunning coffee shop is part of the luxurious hotel Ibnii Coorg, which is located in Coorg (or Kodagu), an administrative district of Karnataka, India, and was designed by Bhavana Hameed of the architectural firm Playgroup Studio, which is based in Goa. The coffee shop was finished in 2016, and covers a sprawling 1,850 square feet of ground area.

Far view of the cafeteria on the shores of the lake
Exterior view of the cafeteria among the vegetation
Small bridge leading to the cafeteria

As coffee is both a native crop of the Coorg district and an important export of this area, the coffee shop was designed to serve an almost sacred purpose. As such, its location within the grounds of the Ibnii was carefully chosen – it is situated near an existing pond in the valley between three hills. This pond was enlarged to five times its size in order to form a large lake, providing the perfect setting at which to enjoy a flavorful cup of coffee in peace.

External view of the cafeteria
Large stairs lead to the entrance of the cafeteria
View of the main entrance of the cafeteria
Cafeteria with glass walls

The building is minimalistic in its architecture, emphasizing, by the use of clear glass walls and a sparse interior décor, a connection with its exterior surroundings. Due to its design, the stunning view over the lake that is easily enjoyed from the interior is a surprise for visitors, as it was the architectural firm’s intention that they should enter the building from the rear.

Wooden path at the main entrance
Modern entrance
Side view of the modern building
Exterior view from the interior
Modern interior with concrete ceilings
Service area of the cafeteria
Modern furnishing in black
Exterior view through the glass walls
Pleasant corner with views
pinterest button

This Wonderful Project is a Prime Example of the Home Office Concept

By • Nov 17, 2017

Peak Office is a prime example of the home office concept, as delivered by the Thai architectural firm Pure Architect, based in Bangkok. The structure, which was completed in 2017, covers a total ground area of 1,200 square meters, or 3,937 square feet.

View of the main facade
Modern facade of the office building

The project is located in the Bangkok, Thailand neighborhood of Town in Town, and is, for the most part, surrounded by low rise buildings that feature both traditional and contemporary design. As such, the architectural firm had a unique opportunity, that of turning this structure into a local landmark while still keeping the harmony with the buildings that surrounded it.

Angular view of the modern facade
Details of the modern building

The client is an aficionado of car racing, which is a quality with which Pure Architecture wished to imbue the structure, giving its outer façade a sense of dynamic movement and speed. A section of this façade is made out of biowood that is sculpted and placed in such a way as to create a wave on the otherwise flat surface, adding to this same effect.

Modern wave-shaped design
Details
Modern design of main entrance
Spacious and bright interior
Interior with glass walls
Internal stairs
Stairs with black metal railings

The interior space is distributed across different levels. The ground floor holds the parking and reception areas; from the second to the fourth floors are the office spaces, which are available for rent; the top floor holds the owner’s resident area.

Spacious interior
Interior garden
Glass walls with view to the interior garden
Internal corridor
/ View of the internal garden
Terrace
Modern bathroom in white
Night view of the main entrance
Exterior night view
Night view of the office building
pinterest button

Modern and Sleek Interior Design in a Cultural and Sport Center

By • Nov 17, 2017

This project, the Poix-Terron Cultural and Sport Centre, is located in Poix-Terron, a commune in the Ardennes department in northern France. It was designed by the architectural firm Philippe Gibert Architecte, based in Reims, in 2010, and covers a ground area of 1,230 square meters.

Modern metallic structure

The center holds both a media library and a gymnasium, allowing the architectural team at Philippe Gibert Architecte to explore the possibilities of having such diverse environments under the same roof. Both areas of the building are accessed through the same entrance, which is situated through the forecourt of the property, enhancing its public building status. The shared hall opens to the media library and the gymnasium, and also an open room that can serve as an exhibition, reception, or meeting space.

Metallic structure surrounded by green areas
Structure with large windows
Modern structure facing an older brick building
Metallic structure with reflective glass
Large entrance with glass doors
Windows overlooking the interior of the play area

The interior design is modern and sleek with an extensive use of metal and glass, giving it a stylish industrial style that recalls the neighboring factory buildings. Large skylights allow natural light to flood the interior, making the space feel fresh and inviting. The children’s section in the media library is furnished with colorful pieces that are inviting to youngsters, while also being practical and comfortable. The surrounding woods are easily visible from the interior, granting the spaces a hint of vibrancy and freedom.

Library area
Library with children’s furniture
Computer area with bookshelves
Library with exterior views
pinterest button

Unique Beauty Salon in the City of Nagano in Japan

By • Nov 15, 2017

This unique beauty salon, an old store that had stood at this site for more than 50 years, is located on a main street full of shops in the city of Nagano, located at the intersection of the Chikuma and Sai rivers, in the island of Honshu, in Japan.

Side entrance to the beauty salon
View of the beauty salon washing and styling area
Shop with wooden furniture

In addition to serving the function of a beauty salon, the client required a wide range of other features, such as a space for the sale of various products, an exhibition hall, a study room, and a space to host events for the community. Therefore, one of the main objectives was to ensure the flexibility to respond to these diverse functions by eliminating the partition walls that had divided the structure into smaller spaces.

Details
Interior area of the beauty salon

The architectural firm Poten-Poten was commissioned to carry out the remodeling of this space of 68 square meters, under the leadership of its architects Junki Kato and Kiyonori Sugiyama. The project was completed in 2017.

Eating area with dining room
Details
Hairstyling area connected to the washing area
Main entrance

The architectural firm’s intention was not simply to decide what parts of the existing building would be maintained and which would be replaced; their objective was something intermediate, to mix the contrast between the old and the new to create something unique and timeless.

View of the beauty salon from the main entrance
Details
Night view of the entrance
Exterior view of the lounge
pinterest button

Imposing and Modern Design of a College Campus in the City of Tuen Mun, in Hong Kong

By • Nov 10, 2017

This modern and imposing construction of a college campus, located in Castle Peak Bay, Tuen Mun, Hong Kong, was designed by the architectural firm Rocco Design Architects Limited. The building, which covers a total ground area of 26,500 square meters, or 285,243 square feet, was built in 2016. It examines the compact urban conditions of Hong Kong in search of direct inspiration and creates, within a limited space, a miniature city, dense and connected. It maximizes space by focusing on verticality over horizontality, creating several levels that rise up to expand its interior.

Exterior view of the modern construction
Imposing design
Exterior glass walls

Among other features, it boasts a series of conference rooms, sky gardens, roof decks, and a gym.

Internal access ramp
Glass wall ramp
Interior gardens
Terraces
Aerial views of the garden
Campus interior
Relaxation area

A Student Boulevard rises to form a three-dimensional network of streets in the air that weaves and joins the different blocks and levels into a connected whole. From the boulevard, students can access a series of gardens and decks of various scales at different levels, a sloping green lawn, a student plaza, and a mini cafe, all with magnificent sea views and a pleasant and lively atmosphere.

The modern structure’s composition and construction resemble the inherent spirit of Chinese calligraphy, that is, the beautiful balance between the solid and the empty in elevation.

Views from inside the campus
Classroom corridors
Dining area with glass walls
Auditorium
pinterest button

Modern Structure Houses not only an Art Gallery but also works as a Center for The Work and Communication of Artists

By • Nov 10, 2017

This modern structure that is located in Benxi Shi, a prefecture-level city located in the east of Liaoning province in the People’s Republic of China, was designed in 2016 by the architectural firm TAOA, under the leadership of Lei Tao, Bozhou Kang, and Zhen Chen. Together, they created a space that not only works as a local art gallery for cultural exhibition purposes, but also as a center for the work and communication of artists. It has four levels plus a basement area, covering a ground area of 4,000 square meters (or 43,055 square feet) of construction.

Exterior view of the modern structure
Front exterior view of the structure
Side view with concrete walls

The interior space of the first floor has both a shared and an individual space for the exhibition of art. The second, third, and fourth floors are used mainly to work, create art, and host meetings. The public staircase that connects each floor shows us its multiple forms from the basement to the top.

Exterior details
Side access stairs

The roof with its “upward trend” works with the obtuse corners and the inclined entrance staircase, generating a kind of artistic urban vitality. In addition, the cavities carved into the stone facades of the building are created for people to stop and rest.

Modern and bright interior
Spacious and modern stairs
View of the interior of the stairs
Night front view
Night side view
Night view
Night view of the area
pinterest button

Sales Office Built in Sydney, Australia, Designed to Increase the Visitor Experience

By • Nov 9, 2017

The architectural firm THOSE ARCHITECTS designed these sales offices in an old dairy farm that is located in the city of Sydney, New South Wales, Australia in the year 2017.

House module surrounded by gardens
Office module with wooden and glass walls

The offices have an area of 200 square meters and were conceived as a building in a landscape, which is unique in its space and which has been designed to increase the visitor experience and convey a sense and a feeling of the community in which they will eventually reside. And unlike most sales offices, which usually have a short-term purpose and nothing more, this construction has a longer lifespan, as it will remain on site as a café and a meeting place when new residents move in.

Gardens surrounding the facility

THOSE ARCHITECTS intended to create for The Dairy a discrete work of architecture designed to inform the potential purchaser about the place where they will live, and how it might feel to live there. It revolves around the idea that architecture connects people to the landscape.

All of this was created within a low budget in which the architectural firm made an effort to use modest materials that would nevertheless powerfully demonstrate for visitors what it feels like to be in this exuberant landscape of dairy pastures on a daily basis.

Module with opening in the center
Entrance module with wooden walls
Views from the terrace
Details
Interior of the wood-clad office module
Night view of the interior