homedsgn logo homedsgn logo

Construction that Keeps a Perfect Balance Between Integration and Privacy

By • Jul 11, 2018

This large lot of 27,000 square meters is located within a small gated community of 8 lots in the town of SMPW near Brasilia, in Brazil. The project had as its premise to achieve a balance between the integration of the neighborhood and the maintenance of the privacy of the inhabitants. For this, the architectural firms Esquadra Arquitetos, Yi Arquitetos, who through their professionals Filipe Monte Serrat, Camilo de Lannoy, Manuela Dantas, Silvana Moraes and Carolina Dumay, worked together in intricate detail in order to carry out the project in 2015.

Cantilevered side view

The living room opens onto the pool; the pool is integrated to the barbecue area and the barbecue area is connected to the kitchen. From the private bedrooms, you can access the patio, from where you can interact with the terrace of the mezzanine. In the courtyard the elements of the building are no longer important; rather, the environment created by the lack of such elements is the protagonist.

View of the covered terrace area
View from the pool area

The structure has a mezzanine modeled to a room to watch TV, from where you can see the street, the pool and a living room with a high ceiling.

View of the interior with high ceilings
Modern lounge area with rustic wall

Therefore, the common housing area is defined as a refuge, a living room, facing the street as a place for observation.

Elegant living room with high ceilings
Elegant and modern living-dining area
Dining room in wood
Traffic corridor with glass walls
Night view of the exterior
Night view of the pool area
Night view of the gardens

You may use j/k/arrow keys to navigate through the articles

Share your Thoughts