homedsgn logo homedsgn logo

Craftsman’s Farmhouse created by Brandon Architects to provide a beautifully blended and unique family experience near the seaside

By • Jun 13, 2019

Along the stunning Californian coastlines in the seaside town of Corona del Mar, Brandon Architects has recently finished a stunningly modern take on the idea of building one’s dream country farmhouse, this time with a beachy twist.

The careful craftsmanship that went into planning, building, and decorating this home is evident before you even step through the door. Inspired by the country farmhouses found elsewhere in the country, designers chose to recreate and modernize the aesthetic of such a thing a little bit, making it exude that down-home atmosphere in a way that still suits its seaside location.

The plot on which the house sits, which is nestled onto the coastline of a little Californian beach town called Cameo Shores, is the stuff dreams are made of. The newly built home relies on natural, traditional materials and architectural techniques for that authentic farmhouse feel, particularly on the outside. Designers then used certain areas of the interior to introduce a contemporary element, creating a perfect blend of eras and aesthetics- all while emphasizing those unparalleled seaside views!

While modern technology adorns the kitchen, bathrooms, and shared living spaces and beach life rules the outdoor living spaces, what the designers called “old-world craftsmanship” is evident in the home’s exterior and all of the bedrooms especially. The effect is a truly unique aura of coastal living spanning across the home’s five bedrooms (which are accompanied by six and a half bathrooms). That’s over 7,248 square feet of living space!

Because of the varying design elements that have been incorporated in one place here, the living spaces provided are particularly welcoming and warm feeling. They’re also literally pleasantly warm thanks to the way glass doors, floor to ceiling glazed windows, and skylights allow natural sunlight to flood just about every corner of the house, helped along by the stunning open concept layout. Air circulation and ventilation benefits from this as well, making the home a little less reliant on heating and cooling systems and therefore a little more energy efficient.

The open concept layout we’ve mentioned so many times is particularly noticeable in the ground floor’s primary social spaces. Here, the cozy living room blends seamlessly into a formal dining room with lots of space for guests, and on into a stunning chef’s kitchen that features an island for easy flow but a bit of visual delineation. On the edges, you’ll find a large pantry and a quiet home office, which is afforded a bit more space to itself without feeling too isolated.

The living room itself is a pleasant blend of contemporary and rustic elements, truly embodying the term “modern farmhouse”. It is fully equipped with stylish furniture and cutting edge media and entertainment systems, but it also features reclaimed wood ceiling beams and some stunning built-in wooden cabinetry that surrounds a gorgeous fireplace. It really is the perfect spot for gathering the family to unwind together after a long, active day.

Just in case relaxing outside is more your speed, there’s a sprawling private terrace that sashays guests and dwellers out to a sparkling negative-edge swimming pool that catches glorious amounts or sunlight and warmth. This pool ends in a heated spa pool and both bodies of water are positioned perfectly for soaking in island and ocean views that are nothing short of mesmerizing.

Just in case you’e looking for a statement piece or two ta really scream “farmhouse” to you, we’d love to direct your attention to the large wooden doors featured in both garages, each one made from locally sourced reclaimed wood. We think you’ll also appreciate the very authentic looking reclaimed wood sliding barn door that gives owners the option of closing off the dining room. This door isn’t just built as a simple, stylized element inspired by a bar door; it is literally a barn door that designers installed to work like it would have in its original location.

Photos by Jeri Koegel Photography

You may use j/k/arrow keys to navigate through the articles

Share your Thoughts