homedsgn logo homedsgn logo

Family House Nestled in the Thick and Green Australian Forest

By • May 24, 2018

This construction, belonging to a young couple who, after suffering for several years the harsh winters of the area, decided that it was time to do something to remedy the situation by renovating the house and turning it into a thermally comfortable home. It is located in Linden, Australia, and covers an area of 273 square meters.

Aerial view of the construction in the middle of the thick forest

In 2017, Blue Eco Homes and Thornton & Blake of the architectural firm Alexander Symes Architect, went to work and tried to reuse as much as possible of the existing form, services and structure, to reduce waste and manage costs, while shaping the project. The clients originally wanted to maintain the two existing pavilions: one for the accommodation of guests and the other for auxiliary spaces and create a new home to the east, increasing the space to accommodate a family.

The close proximity of the natural scrubland meant that the outer casing had to be robust and incombustible to meet the highest level of forest fire protection construction established, so that the house is effectively wrapped in the zincalume lining (a metallic coated sheet steel) with fire protection.

The design and construction teams worked in an integrated manner, the result is a very elaborate house that celebrates its natural environment and offers a comfortable home with little operational energy.

Bright and current interior with wooden floors
Glass walls that allow the views to be seen
Night view of the exterior from the inside
Exterior view at sunset
Exterior view of the construction
Night view of the house in the middle of the thick vegetation

You may use j/k/arrow keys to navigate through the articles

Share your Thoughts