Home > Houses > Inspired by the History of 2001: A Space Odyssey, this House Can Show us a Different Face Every Time we Visit It

Inspired by the History of 2001: A Space Odyssey, this House Can Show us a Different Face Every Time we Visit It

Located in Tokyo, Japan, this building that has been simplified to the extreme was inspired by the story of the 1968 film “Space Odyssey 2001”, in which “Monolith,” the name by which the black extraterrestrial slate is known, first grants “intelligence” to an ape. It covers a ground area of 397 square meters and was completed in 2015. Those responsible for the project – the architects Hirotaka Kidosaki and Satoshi Itasaka of the firm Kidosaki Architects Studio – not only had to comply with the strict laws and regulations for the protection of tranquil urban landscapes, but also their location with differences in the elevation. This was problematic, as it could cause the windows to face the windows of other houses.With this theme in mind, the materials were carefully selected, and the house was constructed with a universal design language using several elements: stone, concrete, steel, and glass panels.

External view of the construction
View of the gray facade
Façade with high walls

This house, with a balanced and tidy façade, can look different every time you visit it due to the combination of the outer wall of the hot galvanized phosphoric acid steel panels and the black metallic stone floor. That is why the building, despite its simple form, gives people different impressions depending on their point of view, and its appearance has depth and nobility. This house, which is the result of meticulous and detailed work, begins to express its real value only when you enter and experience the space.

Exterior details

Entrance to the spacious lounge
Living room with glass walls
Living area
Living-dining area
Wide and dark staircase
Stairs with high concrete walls

Aerial stairs
TV area with concrete walls
Ample space with concrete walls and circular skylights
Elevated view of the construction

External night view of the construction

About Magaly Cabrera

Magaly Grosso was born in Venezuela where she grew up and studied Advertising and Marketing. With time, she realized that what she truly wanted to dedicate herself to was Interior Design, which is why she decided to study it and devote herself to it.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.