homedsgn logo homedsgn logo

La Bincole Cabins by NatureHumaine

By • Nov 19, 2018

Located in the woodlands of Canada, La Bincole is a stunning house that combines rustic styles and traditions with modern design and building practices, all thanks to NatureHumaine.

Rooted in ideas of timelessness and minimalism, this cabin is perched picturesquely on a mountain. With its angular shape and unique appearance through the trees, the dwelling lets its beauty shine without detracting from the breathtaking natural area surrounding it.

For safety, this home is anchored into the raw, rocky foundation upon which it sits. This Makes if a safe place to be even in the harshest mountain snowfalls so typical of Canadian winters. It might look like a small place, but it’s solid and sturdy too.

The home consists of two main modules. In the first of those, you’ll find spacious living and common areas, while the second module houses two wonderfully lit bedrooms. What’s really interesting about the modules of the house, however, are the angles. Designer built the floors and ceilings to mimic the way the slope the house is built upon cascades downward, giving the sensation that the house might really be leaning into that stunning view despite its genuinely solid nature.

Perhaps even more impressive than the angles of the floor and ceiling is the strategic nature of the windows. On the south side, the home’s windows are intended to give visitors the best possible view without catching all the sun and getting too hot inside. If you turn west from there, you’ll find a windowed door from the kitchen onto an outdoor wooden platform, both of which showcase the beautiful mountain sunset perfectly.

On the outside, the house was built using a burnt wood facade that adds a weather beaten look to the newly finished structure. The natural colour scheme and appearance on the outside is only emphasized by the pre-woven hemlock planks you’ll find in partnership with the burned wood.

Inside the house, all other windows not mentioned previously do a stellar job of showcasing the view surrounding the entirety of the house as well. In fact, the large windows in the family room, living room, and master bedroom, are so crisp and lovely that they almost feel panoramic. This gives most spaces in the house a feeling of inviting tranquility. This is what the designers called a “contemplative space”.

If you can tear your eyes away from the windows and the view for a moment, you’ll notice a floor made of ceramic with a concrete finish. The consistency with which this kind of flooring was used throughout the house was intended by designers to “unite all the spaces” and remind those standing on it of the solid, natural rock foundations upon which they re really standing, down underneath the cabin into the mountain itself.

Photographs by: Adrien Williams

You may use j/k/arrow keys to navigate through the articles

Share your Thoughts