homedsgn logo homedsgn logo

Modular Home Called Allotment House Gives Space Efficient Wooden Bliss Thanks to Kristian Olesen

By • Dec 13, 2018

Allotment House is a stunningly simple modular home project by Kristian Olesen that blesses any visitor with a fragrant wood aesthetic and a cozy atmosphere that immediately makes them feel right at home. It is located in Aarhus, Denmark, nestled right into the scenic area around the Brabrand lake.

The house itself was inspired by a Nordic tradition that eventually became its namesake. Allotment houses are classically self-built wooden cabins that are extremely space efficient and leave you wanting for nothing despite their small size. They are typically built entirely recycled materials and this particular Allotment House follows that custom to the letter.

The purpose of the little house was to give owners a place to escape city life so they can enjoy spending some time closer to nature. Designers place this home on a lovely green patch that’s perfect for gardening, allowing dwellers to grow their own vegetables. These gardens also help connect the little house better to the landscape, helping it look much less like it was just placed down on a patch of grass to stand out.

On the southwest side of the modular home, folding terraces extend, letting dwellers open up the interior space like a continuation of the living room. This blends indoor and outdoor experiences in a beautiful way that lets people take in the view even better than they already can naturally from the setting of the house.

In terms of its shape, the house is purposely compact, which works well in the limited size of the plot. To avoid making it seem too small (or being buried in the snow in Danish winters), the house is raised slightly on a stilt foundation. This provides a better view as well and protects the floors from spring flooding.

Inside, the house features a singular space that spans the whole length and width of the building, like a fully open-concept home. A vaulted ceiling gives things a unique shaped by mimicking the actual exterior structure of the building closely. In the centre, visitors encounter a divided volume that visually separates the open space into main rooms like a living room, a kitchen, and a bedroom.

Just in case open-concept living isn’t your thing, Allotment House actually also features interior sliding doors. These come out of pockets in the walls, pulling across the room on either side in order to create more physically distinct spaces. This is useful for hosting guests who want some privacy when they’re sleeping, for example.

When designers first conceptualized the house, they aimed to place the functional features and spaces in a continuous line so as to foster seamless movement that reflects the owners’ needs and lifestyles. This is why storage, the kitchen, the utility room, and an outside shed can be found all organized in a linear fashion called “the function-line”. With the practical features all kept in a company solution, extra space is created and saved for socializing, relaxing, and leisure!

As you’ll notice immediately, the house is rich in smooth, light wooden surfaces. This lines up with Nordic building traditions and creates a calm cohesiveness all throughout the house, both inside and outside. Continuity and interesting geometric shape is created by the way the wood travels all across the floor, up the walls, and undisturbed into the peak of the roof, both inside and outside. Galvanized wooden furniture keeps things consistent and traditional as well.

Between the lovely pine minimalism of the whole interior and the fully glass walls and doors at each end of the house, designers created a sense of vast spaciousness despite working with a limited square footage. This lets the owners take in a stunning view but also keeps things natural and in line with the landscape and the design’s traditional Nordic roots.

Photographs by: Kristian Olesen

You may use j/k/arrow keys to navigate through the articles

Share your Thoughts