This Mexican-Swiss Chalet was formerly a dark and monotonous construction that had been built with mud bricks at the end of the 70’s and was replete with an extensive collection of objects, toys, and works of art. The house is located in a garden set on the outskirts of Malmsbury Township, Victoria, Australia. It covers a ground area of 206 square meters and was remodeled in 2015 by the architectural firm Perversi-Brooks Architects.

Solarium with glass walls and brick floors
Raw brick walls under glass walls

The client, a former Swiss chef, a former owner of a toy museum, a collector of everything surprising and strange, became an artist, and is now strongly inspired by color, design, and Mexican images. The extension of the solarium was designed to attract more light to the living areas, but also to visually extend the space of the house to the landscape. The owner and his partner found the whole place too dark, and so they needed more light to be happy in the space.

Interior of the solarium, full of light
Interior of rustic floors and high beamed ceilings

It was also necessary to create space on the walls by installing showcases to house his collection. In order to satisfy this requisite, a small, 10 meter squared glass extension was set in place so that it offers a space to sit and read, or to have breakfast, within the comfort of the house. It is located inside of the landscaped area to the north of the existing house, thus providing an area perfect for enjoying the garden in the heat of the sun’s rays.

Entrance to the solarium
Kitchen and solarium in open space
Modern wooden kitchen and stainless steel countertops
Interior with brick walls and spiral staircases
Reflection of the exterior on the glass walls of the solarium
Night view of the solarium from the outside