homedsgn logo homedsgn logo

Romanian Evening on the Hill designed by Fabrica de arhitectura to provide owners with a private haven in an urban setting

By • May 31, 2019

Just past the city centre of Bucharest, Romania, a lovely family home called Evening on the Hill was designed and built by Fabrica de Arhitectura to provide a family with more privacy, calm, and quiet despite their close proximity to the excitement and convenience that city life provides.

Because the area chosen for the house, though slightly removed from the downtown core, is still so densely populated, the designers on this project took several measures with the primary aim of giving the family a more intimate environment in which to live. At the same time, they sought to built a home with an efficient eco-design and smart energy use in order to keep costs down.

Part of the work in making the space feel slightly more secluded than it really is was already achieve in the fact that the plot sits on a small private road, set away from the main drag. Here, only five homes have been built, with no plans for more. On that road, a sense of community is built within the privacy and peaceful seclusion, almost like those neighbours are their own little full community.

Besides sharing a road, the homes surrounding the new house also share a courtyard (which is central for socializing but has been divided into smaller units to portion fair space to each family), an indoor swimming pool, and a relaxing communal spa area. Access to these stunning features is reserved for residents of the road and their guests only, keeping things clean and making it feel like an extension of one’s actual home.

As a result of these fantastic shared amenities, a unique blending of semi-public and private space is established. This enhances the residents’ sense of community with each other but, thanks to the foliage surrounding each house and every shared space, still restricts the area from the wider world enough that one might also feel closer to nature and the quiet that green spaces offer.

Inside the new house, as is true with the others, that sense of shared space but easy access to private calm is continued. The homes are carefully decorated down to the smallest detail, featuring traditional Romanian motifs within the interior design scheme of each one. Visual patterns and local natural materiality are combined in each home’s living spaces, creating an aesthetic that is carefully balanced between local cultural living and contemporary lifestyles.

As if these features weren’t enough, the houses themselves were actually even placed and situated with strategy. Each one sits in a direction, with a very intentional room arrangement, such that one might enjoy their morning coffee while watching the sunrise from their living room and then, later in the day, witness the sunset from the comfort of their bedroom on the other side of the house. Serenity and nature combine once more in this unique element.

Photos by Cosmin Dragomir

You may use j/k/arrow keys to navigate through the articles

Share your Thoughts