Home > Dream Homes > Stunning Swedish Home Villa Wennerström Blends Wood and Natural Granite Thanks to Max Holst Arkitektkontor

Stunning Swedish Home Villa Wennerström Blends Wood and Natural Granite Thanks to Max Holst Arkitektkontor

By Courtney Constable

|

Updated on

In order to create the breathtaking Villa Wennerström, designers and architects at Max Holst Arkitektkontor harnessed the beauty of the topography Stockholm, Sweden. The result was a grand home structure that perfectly blends and contrasts natural granite and woods like oak and pine; a combination which is reflected in the scene around the house as well.

The goal in building and decorating this house was to draw guests’ eyes to the similarities and differences between not only the natural materials used in building, but also between the house and the land it sits on. Clear, strong architectural shapes were also used, making the house stand out from its surroundings despite being built from those very things. The stone coloured wooden facade and the way the building splits into two distinct looking but connected structures are the perfect examples of these goals being achieved with great beauty.

In the first portion of the house, you’ll find the more functional aspects of a home and the areas where you’d typically do things together as a family or host guests. These include the kitchen, dining room, and living room. Moving onto the second “volume” of the home, you’ll encounter spaces that might be used for more independent things, like sleep, work, and media or private relaxation. The rooms and parts of the house are far from cut off from each other, and yet the areas remain distinct in a way that makes sense. After all, separating public and private areas offers a logical change in atmosphere from room to room!

In terms of the home’s physicality, each of the two volumes of the house is angled slightly in a way that not only simplified the construction of the house, but also gives guests and dwellers a better view of the lovely natural topography surrounding the home.

Besides the granite flooring and the wooden walls and furniture, Villa Wennerström incorporates nature in a way that feels almost cohesive between interior and exterior thanks to stunning floor to ceiling windows. This gives one side of the house what essentially looks like a glass wall, which in turn allows sunlight to spill into the central living and eating areas. This is also partially thanks to the way the volumes of the house are angled, as we mentioned before.

Overall, the entire project is a stunning example of how functional and whimsical elements can be blended un innovative ways to create experiences in all kinds of manners, including architecturally!

Photographs by Lars Grafstrom

Avatar photo
About Courtney Constable

Courtney has over five years experience as a writer, editor and consultant who specializes in architecture and home interiors. She has contributed content to HomeDSGN since 2018 and her work has also appeared on MyDomaine, Archilovers and Apartment Therapy. Learn more about HomeDSGN's Editorial Process.

Leave a Comment