homedsgn logo homedsgn logo

Marvelous Transformation of a Twentieth Century Building in Valencia, Spain

By • Jul 27, 2018

Adverstisment

Located in an apartment unit in a building dating back to the early twentieth century in the heart of the beautiful city of Valencia in Spain, this apartment presented a challenge during its renovation. Heading the project was the architectural firm Roberto Di Donato Architecture, which focused on the idea of creating modern living spaces that left the existing structure almost intact.

View of the small but comfortable lounge

After many years in a state of neglect, the apartment was an empty shell when it was bought by the client, creating numerous opportunities but also challenges for the design team.

Kitchen with aged brick walls

Space flows constantly from one area to another, with the separation between night and day areas provided by two tall wooden elements. These custom-designed items also contain the bedroom cabinets and three sets of doors that allow varying degrees of privacy.

Kitchen area connected to the living room
Kitchen with ceilings with wooden beams

MORE INSPIRATION

The height of the roof was also considered a particularly valuable element in the renovation. The structure of the roof was restored and maintained completely exposed; no element of the new design comes into contact with it, which underlines the respect for the past and also allows us to perceive the full feeling of space and volume of the apartment.

By adding only new essential features, the “wounds” and layers of transformations over the years were carefully preserved and displayed to improve the sense of continuity with the history of the building.

Room with brick walls
Room connected to the lounge
Room in night hours
Modern bathroom with old details
View of the kitchen at night hours
View of the apartment at night hours
View of the apartment at night hours

You may use j/k/arrow keys to navigate through the articles

Share your Thoughts