Home > Public Spaces > WeWork Champs-Élysées Coworking Offices created by WeWork Coworking and Office Space to provide genuinely motivating workspaces

WeWork Champs-Élysées Coworking Offices created by WeWork Coworking and Office Space to provide genuinely motivating workspaces

By Courtney Constable

|

Published on

In the busy heart of Paris, France’s most stunningly urban and yet historical city, WeWork Champs-Élysées Coworking Offices have been created by WeWork Coworking and Office Space to give creative professionals of various kinds a genuinely collaborative and motivating space to make new concepts and develop new ideas together.

To create this fantastic space, designers and the company aimed to weave a sort of contemporary spatial narrative that’s both and innovation in design and an historical homage to the buildings its surrounded by. The actual building this office sits in has a unique history as well, since it shares an address with former American president Thomas Jefferson curing the time he served as the Minister of France!

To achieve their design goals, the crew on this project aimed to preserved the building’s already established Beaux-Arts style first and foremost. Between that and the desire for nearly pop art inspired contemporary elements inside, an interesting contrast was created that’s unlike basically any other business space in the area.

In order to bring a slightly more internationally influenced aesthetic into the space, designer s sought out another inspiration to draw from that would create lovely contrast. They chose to harness the elemental beauty of Yes Saint Laurent’s Jardins Mahorelles, located in Marrakech, Morocco.

This inspiration manifested itself in the form of terra cotta clay accents and details, painted blue concrete with pops of yellow, and the inclusion of live greenery and cactus plants in the office space. The blend of these details together created a bright and inspirational colour story for the office.

Because the accent details in the space, which is split between rooms in the old building, are already quite bright, much of the rest of the decor scheme is kept a fresh white, like a clean canvas base. The effect is that it looks very sculpture inspired in nature. This is particularly true in the casual break rooms, which even include a ping pong table!

Other pieces of furniture, like coffee tables, conference room tables, and the seating around them, are just as bright as the murals on the walls and other accent pieces, making them look a little bit pop art inspired as well. It’s the perfect blending of function and artistic style.

Because the original building is quite a historical site, minimal architectural intervention was done. Designers aimed to work with the basic features the space already had to offer rather than building new ones or taking them out. That’s why the impressive wrought iron spiral staircase and various fireplaces are situated with a small sense of reverence.

Old houses can be quite loud from room to room, so designers decided on a creative and decorative solution to improve acoustics since they didn’t want to alter the original space very far. Instead of installing mouldings or changing walls, designers opted to added thick velvet curtains that give the space character and provide a little more privacy between rooms. To balance out the heaviness of the curtains, decorative but clean, bright pendant lights and fixtures were carefully added in each room.

Photographs byTeri Bocko

Avatar photo
About Courtney Constable

Courtney has over five years experience as a writer, editor and consultant who specializes in architecture and home interiors. She has contributed content to HomeDSGN since 2018 and her work has also appeared on MyDomaine, Archilovers and Apartment Therapy. Learn more about HomeDSGN's Editorial Process.

Leave a Comment