Villa Slow, located in an area surrounded by thick vegetation, has been designed to accommodate people who enjoy direct contact with nature. This includes couples, families with children, and people that just want to be surrounded by friends.

Warm holiday villa in the mountains surrounded by nature
Villa in the mountains with stone walls and barn doors

The house is located in a very special natural area known for its spring water, and thus Villa Slow has its own source of clean water.

Wonderful stone walls that add a rustic touch
Side view of the villa with wooden doors
Wooden doors connecting the rooms with the outside

This magnificent refuge in the mountains of Valle del Miera, Cantabria, Spain, is designed and built with great attention to detail by the architectural firm Laura Alvarez Architecture.
The house is very respectful of the environment that surrounds it. Its design is based on the traditional typology of a Casa Pasiego (name given to the typical houses of this region of Spain), but with a contemporary touch. The rough but charming exterior with stone walls and roof contrast with the delicate structure and wooden details of the interior.

Terrace with wonderful views over the mountains that surround it

Two large panoramic windows in the living room facing in opposite directions allow us to gaze upon the beautiful scenery of mountains, clouds, and trees. The wonderful landscape of the exterior can be enjoyed in the comfort and warmth of the home’s interior.

Terrace with rustic wood dining room
Terrace connected to the interior by glass doors
Modern and comfortable interior corner with views of the mountains
Living room with retro-style furniture in dark gray

It also pays special attention to sustainability and is qualified as a passive house. Among its many details, it has a heat pump, underfloor heating and insulation, and high-quality windows for minimum heat loss.

All electronic devices are A +++ (appliances with minimum energy consumption). The high-performance glass heats the interior in the winter and the large wooden shutters protect it during the summer from heat gain. All the materials used to build Villa Slow come from the Cantabria area.

Living room decorated in retro style with antique fireplace in black embedded in the wall
General view of the living-dining room with high wooden ceilings
Corner furnished with retro armchairs overlooking the mountains
Modern and simple kitchen in white and wood
Modern, bright room with glass doors that allow exterior views
Simple room in light colors with white closet
Room with studio area containing a small desk in dark wood