homedsgn logo homedsgn logo

Zinfandel vineyard home created by Field Architecture

By • Feb 18, 2019

In the rolling hills of St Helena, USA, a stunningly wooden home dubbed Zinfandel was recently finished by Field Architecture. The dwelling is aptly named for its location on a breathtaking vineyard and the whole plot and project gives off a sense of luxury that perfectly blends with natural, homey relaxation.

Zinfandel house was created specifically for a young couple who wanted a break from city life. When they found the old vineyard, which is nestled not far from Napa Valley, they simply couldn’t pass up the Mayacama view and they knew that’s where they wanted to settle and grow their family. That’s why designers opted to make them a home that suits both small family evenings and large social gatherings without feeling either crowded or isolated; it’ll suit the family’s needs no matter how it grows and changes.

Because they had the space to work with, enveloped in rolling fields there on the valley floor, designers created the home like a series of small, connected buildings. Rather than feeling too divided, however, they organized it so that the rooms and their functions make perfect, comfortable sense as you move through the house upon entering. The house is flanked on each side by beautifully towering trees and the central courtyard, which gets the most sun, features a lovely pool that’s impressively modern compared to the wooden structures, establishing a fantastic contrast in aesthetic.

Materially, the house communicates well with the land. The timber and metal put into it were primarily local, giving the structure a neutral colour that suits the mountainous scenery around the valley. The history of the original site is preserved in both this aesthetic and the fact that the property still boasts the very same barn that was first built there decades ago, giving the plot a sense of authenticity.

Far from making the inside feel heavy or dark because of all the wood, designers created a home that’s full of natural valley sunlight thanks to an emphasis on skylights and large, view-giving windows. The roof in which the skylights are set is a singular slab of thing metal that peaks gently in the middle, mimicking the shape of the mountain peaks all around in the distance.

The decor scheme on the inside follows the same ongoing trend of balancing perfectly somewhere between modern and repurposed or traditional looking. Wooden furnishings and finishes play visually against silver, metals, and uniquely shaped lighting, fixtures, and details. In the summer, patio doors can be thrown wide open to abolish boundaries between the sunny inside of the living and family spaces and the breathtaking vineyard outside the home’s walls.

Photos by Joe Fletcher

You may use j/k/arrow keys to navigate through the articles

Share your Thoughts