homedsgn logo homedsgn logo

GP House by Bitar Arquitectos

By • Apr 3, 2013 •  Selected Work 

GP House, designed by Bitar Arquitectos, is located in Pachuca, Hidalgo, Mexico.

The concrete home is decorated in an easy, relaxed manner, and uses differently textured accents – wood, stone, etc. – to create character.

GP House by Bitar Arquitectos:

“GP House has basic spaces required for a residence: living room, bedroom, family, etc., spread over two floors connected by stairs are concentrated in a vertical volume that bursts with predominant horizontal construction formally. The intersection is more evident with the use of natural stone in the region and finished in the bucket of stairs, while the rest of the volume is concrete.

The upstairs master bedroom and public areas (living room and game room) form the rear facade, which was almost entirely covered with glass, this in order to give lightness to the concrete structure, allowing these areas do not lose their continuity and enjoyed the view of the golf course, somehow eliminating visual barrier between the two spaces, inside and outside. A water mirror delimits this facade

The room is double height, giving a spacious feel to the space, a volume stands right there, that is the tv room. , Which is upstairs and there is little visible inside through a wooden lattice that gives privacy to the space, but in turn allows the entry of natural light into the room tv.

The predominant use of natural materials such as marble flooring exhibition, some walls were left in these same materials, or other concrete and painted in neutral tones. To counter was used walnut wood trimmings and doors that give warmth to the space. Highlight some metallic elements such as cross-shaped columns and railings, specially designed for the project.

As for the lighting, which not only sought to fulfill its basic function, but worked aesthetically while emphasizing objects, vegetation and facades of the house. Domes were opened in specific areas to take advantage of natural lighting, which together with the materials generate a play of light and shadows interesting.

GP HOUSE is an entirely contemporary space, designed under linear elements.”

First Level
Second Level
Elevation

Photos by: Leonardo Walther

You may use j/k/arrow keys to navigate through the articles

2 Comments to GP House by Bitar Arquitectos

  1. M-Maymand says:

    nice
    i like this kind of concept
    actualy it’s abstract of Logarithmic spiral

  2. Roberto Mancini says:

    Very effective and straightforward spatial planning. Good use of materials too. I hope its a safe neighborhood though, seems exposed on all sides.

Share your Thoughts