Haus D10 by Werner Sobek

By • Apr 6, 2012 •  Selected Work 

Stuttgart-based studio Werner Sobek has designed the Haus D10 project.

Completed in 2011, this single story contemporary home is located in Biberach an der Riss, a town in the south of Germany.

Haus D10 by Werner Sobek:

“Located in Biberach an der Riss, Germany, D10 is a single-storey one-family home built in an established residential area. A private driveway provides access to the house. Two parallel shear walls are a distinguishing feature of the building.

Generously designed glazing serves to provide a spatial enclosure. Protected by an extensively projecting flat roof a generously sized patio encircling the house serves to unite the indoor space with the outdoor space. Access to the building is also gained via this patio.

The living areas are located on the ground floor, whilst the ancillary rooms are housed in the basement. The building is adjoined on the north side by a double-garage, which can be accessed directly from the basement. A stairway in the living room provides access inside the house.

The energy concept guarantees that all of the energy required to run the building is gained from regenerative sources. A geothermal energy system and a highly-efficient heat pump provide the energy required to produce warm water and meet heating and cooling needs. The entire surface of the roof is fitted with a photovoltaic system that generates more power on an annual average than the building consumes.

D10 is one of the first buildings in the world in which the Triple Zero ® concept developed by Werner Sobek will be fully implemented.”

Photos by: Zooey Braun

Click any photo to see a larger image - Use buttons or j/k/arrow keys to navigate through the articles

From the Web

One Comment to Haus D10 by Werner Sobek

  1. rosend says:

    do you have the plan. i need it :)

Share your Thoughts