homedsgn logo homedsgn logo

A Contemporary Penthouse Apartment in a Partially Converted Orthodox Church in London, England

By • Oct 14, 2016

Contemporary Penthouse Apartment is a private residence renovated by VORBILD Architecture.

It is located in London, England.

Contemporary Penthouse Apartment by VORBILD architecture (1)
Contemporary Penthouse Apartment by VORBILD architecture (2)
Contemporary Penthouse Apartment by VORBILD architecture (3)
Contemporary Penthouse Apartment by VORBILD architecture (4)
Contemporary Penthouse Apartment by VORBILD architecture (5)
Contemporary Penthouse Apartment by VORBILD architecture (6)
Contemporary Penthouse Apartment by VORBILD architecture (7)
Contemporary Penthouse Apartment by VORBILD architecture (8)
Contemporary Penthouse Apartment by VORBILD architecture (9)
Contemporary Penthouse Apartment by VORBILD architecture (10)
Contemporary Penthouse Apartment by VORBILD architecture (11)
Contemporary Penthouse Apartment by VORBILD architecture (12)
Contemporary Penthouse Apartment by VORBILD architecture (13)
Contemporary Penthouse Apartment by VORBILD architecture (14)
Contemporary Penthouse Apartment by VORBILD architecture (15)
Contemporary Penthouse Apartment by VORBILD architecture (16)

Contemporary Penthouse Apartment by VORBILD architecture:

“The penthouse is one of 13 apartments created in a partially converted orthodox church. The building has a great location, being close to the Abbey Road Studios, with the famous Beatles crossing, and landmarks, such as the Lords Cricket Ground and Regents Park.

Inside, the space boasts high ceiling and and a lot of light. The main area has a half-circular shape and access to a tower on each side. When the new owners acquired the property, it had a blank ‘developer’ finish, with many doors and partitions dividing it.

As the first step, VORBILD Architecture cleared this cluttered space and joined it into one, creating an open-space living, dining and kitchen area. The biggest change, however, was adding a new curved steel mezzanine, which sits now above the kitchen and contains a new master bedroom. The mezzanine is clad with frameless glazing and has a new walnut and oak staircase, which follows down to the main level.

The new kitchen has a wide range cooker, fridge and freezer drawers, an island unit with wine fridge and a full height storage. The steel worktop has been custom made, whereas concrete tiles were used for walls and splash-backs.

Either side of the new kitchen, we designed concrete clad bathrooms with a fully lit ceiling made of plexiglass panels. While underfloor heating keeps these spaces warm, the concrete panels seem to emanate a cooling feeling. Both the ventilation and lighting are hidden above. The ceiling also allowed us to integrate an overhead shower.

In one bathroom we integrated the washing machine within a beautifully detailed walnut joinery, and the other has a suave Laufen bath with integrated mood lighting and Aquavision TV to help to unwind after a busy day.

New walnut furniture was custom designed throughout the apartment and provides storage in the often difficult shaped spaces.

Both towers have also been completely redesign and contain now a bedroom each and storage.”

Photos courtesy of VORBILD architecture

HomeDSGN has received this project from our WeTransfer channel. Architects and interior designers are welcome to submit their work for publication.

You may use j/k/arrow keys to navigate through the articles

Share your Thoughts