homedsgn logo homedsgn logo

House near Barcelona, Spain where the Spaces Complement Each Other

By • May 29, 2018

This house, with a total area of 195 square meters, has been designed by the architect Carles Marcos in 2017. It is located on the southeast slope of Ullastrell, a quiet village about 45 minutes from Barcelona, Spain. An old concrete wall contains the sloping terrain, which is 4 meters above the street. This pre-existing wall became the base upon which the new house was established. It was decided that it would be beneficial to preserve and renovate it, so that it could form a part of the new construction. Designed for a couple, the house needed to be comfortable, affordable, and expandable in the future.

Exterior view of the house
Internal corridors with vaulted ceilings
Living room with wooden floors
Living room with vaulted ceilings
Living room connected to the kitchen

Built with load-bearing walls, the house is projected in two directions. Longitudinally, the sequence of rooms dilutes the general limits of the interior space. In the transverse direction, we seek the maximum permeability from the outside through each of the domestic spaces. This is done to promote the sun’s presence, cross ventilation, and the constant visual relationship with the environment.

The main rooms of the house are organized as a sum of small spaces, where each room is complemented by other spaces of adequate size and proportion for its use. The outer space, which is partially inclined, takes shape as a result of the position occupied by the house on the ground and especially its relationship with the limit defined by the existing large wall.

Modern kitchen in white
Internal stairs with block walls
Children’s room with wooden floors
Study area connected to the room
Master bedroom with vaulted ceilings
Room with wooden floors
Night view of the exterior of the house
Night view of the exterior and its gardens

You may use j/k/arrow keys to navigate through the articles

Share your Thoughts