homedsgn logo homedsgn logo

Résidence in Stoneham, created by PARKA by Architecture & Design, exemplifies modern cubic beauty in Canadian nature

By • Mar 13, 2019

In the luscious green areas of Stoneham-et-Tewkesbury, Canada, design teams at PARKA by Architecture & Design recently completed the beautifully modern housing space called Résidence in Stoneham.

From its conception, this house was intended to be a space that feels as though it’s integrating into its own landscape. Particularly because it was created for a young, busy family with an affinity for the great outdoors, the house has several features that help blend inside and outside experiences, creating an effective way to live in nature while also living in a modern abode.

Besides the emphasis on large, stunningly clear windows that flood the living spaces with natural light, there are two main features in the house that blend indoor and outdoor spaces particularly well. The first is the garden-level backyard which is accessed by fully opening patio doors leading to the swimming pool and a rolling, lush green lawn.

The second spot that gives especially easy outdoor access to the dwelling’s indoor areas is the large balcony style deck that sits off the master bedroom. This lets dwellers enjoy the fresh air from a raised point that gives them a particularly stunning view of the surrounding forest. It’s like you’re sitting amongst the treetops!

The cubic structure surrounding the balcony we’ve just described, which just out from the house, does more than just provide shade on sunny days. It also helps focus the view by framing the horizon in the distance perfectly and even adds a little bit of privacy from the surrounding area, just in case the owners feel like having coffee out there in their pyjamas on a warm morning.

In terms of materials, textures, and colour schemes, designers took a contemporary and natural approach all at once. The use of gleaming reclaimed wood and slate bring an element of decor that makes the house feel cohesive with its surroundings while star white and black surfaces and finishes give a slightly more stark atmosphere to certain rooms that seems to mirror the surrounding mountains of Stoneham while still looking quite modern indeed.

As it all of that wasn’t enough to really create a sense of indoor-outdoor harmony, the way designers included expansive, clear windows from floor to ceiling in most walls really ties it all together. These flood private and social spaces alike with sunlight and natural warmth no matter the season, providing a homey glow that makes some of the more modern shapes you see feel softer.

Photos by Jessy Bernier Photography

You may use j/k/arrow keys to navigate through the articles

Share your Thoughts