Williams Studio by Gh3

By • Dec 6, 2011 •  Selected Work 

Toronto-based architectural firm Gh3 has designed the Williams Studio project.

Completed in 2007, this 1,800 square foot contemporary home sits on a waterfront lot on Stony Lake, Ontario, Canada.

Williams Studio by Gh3:

“A photographer’s studio over a boathouse on Stony Lake is a re-imagination of the archetypal glass house in a landscape in the Canadian Shield. A continuation of thinking about this architectural ambition, the central concept of the house is reconceived through a contemporary lens of sustainability, program, site and amenity. The compelling qualities of simple, open spaces; interior and exterior unity and material clarity are transformed to enhance the environmental and programmatic performance of the building, creating architecture of both iconic resonance and innovative context–driven design.

The program envisions a building as north–facing window: a photographer’s live/work studio and film location that is continuously bathed in diffuse and undiminished natural light. The transparent facade—a curtain wall glazed in low-iron glass—becomes the essential element in a photographic apparatus to produce images unobtainable in a conventional studio. The availability and fidelity of north–facing light in the double-height space provide the photographer with unparalleled natural illumination, while the clarity of the glazing transforms the site and surrounding vistas into a sublime, ever–changing backdrop.

The compact glass form sits at the water’s edge on a granite plinth whose matte black facade dematerializes to suspend the building, lantern-like, on the site. The granite’s thermal mass exploits the abundant solar input, eliminating the need for active systems on winter days, while the lakefront site allows the use of a deep-water exchange to heat and cool the building year–round through radiant slabs and recessed perimeter louvers at the floor and ceiling. Sliding panes in the glass skin—three metres wide at the ground floor, and one and a half metres wide on the mezzanine floor—allow the facade to become completely porous for natural ventilation, while an individually automated blind system, white roof, and deciduous hedgerow guard against excessive solar gain. The continuous blind system additionally serves as a second aesthetic skin, transforming the interior into an enclosed, intimate space, and the exterior into a gently reflective mirror of the surroundings.

Entry into the site is facilitated through a minimalist landscape that deploys endogenous materials while leaving the greatest portion of the site in its evocative, glacier-scoured state. A simple granite plinth serves as threshold for the south-facing entrance, where solid program functions and vertical circulation are arranged in a narrow, efficient volume. From the outset, the goal was to accommodate the client’s needs within a small footprint. Domestic functions are integrated into a furniture-like mezzanine assembly suspended above the main space, where bedroom, bathroom and closet are coextensive, and sliding fritted glass allows the whole to be concealed from the rest of the space. Throughout the upper and lower levels, interior partitions are clad with seamless white lacquered panels whose reflective qualities diffuse light into every part of the interior and create complex layered views through the space.”

Photos by: Larry Williams
Source: ArchDaily

Click any photo to see a larger image - Use buttons or j/k/arrow keys to navigate through the articles

From the Web

Share your Thoughts