Atherton Residence by Turnbull Griffin Haesloop Architects

By • Mar 12, 2013 •  Selected Work 

Atherton Residence, located in Atherton, California, was designed by Turnbull Griffin Haesloop Architects.

The home is built with large glass walls, which let in an abundant amount of natural light, filtered by the lush trees that surround it.

Atherton Residence by Turnbull Griffin Haesloop Architects:

“Located on the peninsula south of San Francisco, this house sits on an internal suburban flag lot. The previous 1950s house, removed due to structural problems, featured mature landscaping and a man-made pond that the clients wanted to preserve. They wanted their new house to be a private retreat that maximizes the drama of the pond and takes advantage of the privacy of the site.

The design solution breaks the program into four buildings – main house, study, pool house and garage – that ring the edge of the site and focus inward on the pond, garden and pool. Large sliding glass doors open directly out to the pond and terrace. The roofs conceal photovoltaic and solar hot water panels. The house is heated with a radiant system in the stone floors, and despite the hot climate it is not air conditioned, but passively cooled with a combination of overhangs, shades, and operable windows.

The house also features many green building materials, including high fly-ash concrete, formaldehyde-free casework and denim insulation. The new house creates a special place for the clients, making a main residence feel like a vacation retreat.”

Floor Plan
Site Plan
Environmental Diagram

Click any photo to see a larger image - Use buttons or j/k/arrow keys to navigate through the articles

Share your Thoughts