This project is based on the need to create a new connection between the bedrooms of an existing house, as the structure only allowed some rooms to be access by going through others, which kept the owners from inviting guests, as this distribution prevented them from preserving a modicum of privacy.

View of the front facade of the house

The initial project also included a new independent space of two levels that worked as an apartment with living room, bedroom, bathroom, and a small kitchen.

White side wall with wide glass window

The most viable solution was to create a curve that connects the old house and the new space, forming a new circulation, a route that is compressed and expanded as one moves through it. The intersection of this line with the preexisting one provided a lateral access to the residence and, therefore, some internal changes in the layout of the bedroom and the bathroom that were completely reformulated. Here, locally produced materials were used to remodel it in a contemporary way.

Side garden full of green plants

It is located in the Valle de Bravo, State of Mexico, Mexico in a beautiful natural environment, and covers an area of ​​58 square meters.

The architectural firm LANZA Atelier was in charge of the restructuring, and the architectural team was made up by Isabel Abascal, Alessandro Arienzo, Alejandro Márquez, and Jessica Hernández.

 

Interior corridor with white walls
Rear terrace
Entrance to the interior hall
Hallway with white brick walls
Bedroom with terrace and internal bathroom