homedsgn logo homedsgn logo

Villa V in T by Beel & Achtergael Architects

By • Jul 5, 2011 •  Selected Work 

Adverstisment

Belgian studio Beel & Achtergael Architects has designed the Villa V in T.

This two-story contemporary residence is located in Flanders, Belgium and was completed in 2009.

Villa V in T 01 750x510 Villa V in T by Beel & Achtergael Architects

Villa V in T 02 750x510 Villa V in T by Beel & Achtergael Architects

MORE INSPIRATION

Villa V in T by Beel & Achtergael Architects:

“The client wanted a house where he could relax in calm and privacy among his family and friends and enjoy his extensive art collection.

The site for the building is on a mixed vernacular residential / light industrial street close to the clients companies offices. While the general surroundings at the rear of the plot are agricultural and offer a quiet perspective, there is considerable traffic at the front.

In this project we therefore tried to create “a little world on its own” by arranging all dwelling quarters on the ground floor in a U-shape around an open air courtyard. On the inside of this shape a continuous glass wall opens the generous circulation and living rooms to this “heart”, the social core of the house. Designed for easy living, it is here that guests are invited to enjoy the light, space and art.

To the outside the walls of the building are mostly closed however: smooth surfaces of white plasterwork, only sparsely punctuated with large windows where needed for the more intimate rooms that cradle the transparent inner space. The first floor is reserved for business and recreational seclusion: discrete volumes house an office and a media room  and give shape to the silhouette of the house, their distinct windows catching north light and looking across the surrounding fields.”

Photos by: Filip Dujardin
Source: Contemporist

You may use j/k/arrow keys to navigate through the articles

6 Comments to Villa V in T by Beel & Achtergael Architects

  1. shabbir ahsan says:

    An expressionist, an architect–merged into one

  2. design elements says:

    wonderful! love white houses

  3. Gavin says:

    Is that a giant washing machine in the last pic?

  4. Divna says:

    horrible sculpture at the pool

  5. Angi says:

    i definitively agree-what a horrible sculpture. and tell me: why do their cars need such a spectacular view on the pool too? it seems like they have kids-no kid on earth would love to live in this uncosy house!

  6. Clone says:

    I actually love this house. I tend to gravitate towards modern minimalist type of house. I do agree regarding the sculpture by the pool. I would’ve replaced it with another nice looking one or perhaps just remove it altogether to create that minimalist and spacious feel. But other than the sculpture, I basically like this house overall design. No I don’t think it’s cold or uncozy. I value simplicity so I like this house’s simple yet modern design.

Share your Thoughts