Fly House by Espai Fly

By • Dec 28, 2012

Spanish design firm Espai Fly created this contemporary residence in 2012 for a client located in Palma di Maiorca, Spain.

The project has a focus on the efficient use of space so that it feels comfortable and open in spite of its size.

Fly House by Espai Fly:

“The design goal, despite having the handicap of small spaces (12 m2 approx. per module), was to provide above all a sense of comfort and well adapted to the needs of the twenty-first century, and many times under the motto of “less is more. “

The design became one of the key points and where the team worked more closely Espai fly to compose the different modules in the field and design the various indoor and outdoor spaces that make up the house fly.

Mark in the project materials such as wood ash, stainless steel and glass that sits on all sides, both doors and enclosures as large square windows, thanks to these crystals you get natural light during most of the day also help give a feeling of spaciousness and light to a space that seems almost to float, since the modules are suspended at 30 cm. soil.

The contrast of linear forms which occur both in the general as opposed to furniture to other newsletters such as the bathroom mirror, the spiral staircase or the round window of the bedroom.

Light colors, beige and green, directly related to the nature, form the main room area and bedroom, while the metal take over the kitchen or bathroom.

Except the kitchen, which has been adapted with Ikea furniture and a vintage stools recovered, all the rest of the furniture has been designed entirely by the team Espai fly.

This is made from very basic and simple ways, taking the uniqueness of many of them hidden inside storage spaces that will be useful, as the trunks of so-fly or sofa bed system equipped with drawers push-open (without handles) and trunks around the perimeter.

Externally we can distinguish several areas that create a set of connections between interior / exterior.
The first is a semi-covered space that gives way to the main entrance, designed for the placement of bicycle or motorcycle. In one of its sides have been planted bamboo canes.

The second area is a transit area between the module and the kitchen. What makes up a small white stone garden with a Japanese cherry tree and a wooden walkway that acts as a link.

In the back of the lot is a versatile patio gravel soil, provided with a triangular tent, a hammock and an organic garden.

Finally, in the first floor is a small terrace with wood-based service and finally the kitchen counter artificial turf was installed using this space as a solarium.

The construction of the furniture was given to the local woodworking Fusteria Fuller, and outdoor furniture (hammock and mattress) are of the Dutch brand Fatboy.”

Photos by: Balbina Fullana

Click any photo to see a larger image - Use buttons or j/k/arrow keys to navigate through the articles

Share your Thoughts