House in La Moraleja by Dahl Architects + GHG Architects

By • Jul 9, 2013 •  Selected Work 

Dahl Architects + GHG Architects created this modern residence in 2010 for a client living in La Moraleja, Madrid, Spain.

A large circular wall encompasses the building, allowing residents to enjoy the outdoor spaces away from public view.

House in La Moraleja by Dahl Architects + GHG Architects:

“The task is the construction of a permanent residence for a family of five members, the plot is located in a consolidate urbanization in the north area of Madrid.

On the ground floor there are the most public areas: 1 guest bedroom, library, games room, dining room and service area. On the first floor, there are 4 bedrooms with patios gym and study.

One of the requested requirements was that every rooms and social areas should have views into the plot, open to the garden area, the view should never be to the street, despite the reduced front and the need for functional independence of program areas, parents, children, guests, social and service areas.

In a generic world, increasingly away from the nature, this house was projected combining the uniqueness of the place with the express wishs of  the client who wants to protect his privacy  but remain in permanent conctact with the outside world as a private space . Wishes that  in time and space are hardly compatible

To achieve the desired privacy a circular wall that  surrounds the rear of the house has been designed , it creates a series of private patios protected from the public outdoor space, blurring and expanding the actual limits of the plot.

The access is hidden away between the paralel walls, it generate an intricate walk leads you to the entrance courtyard where the house shows its true magnitude

Every elements is ordered around a set of intersecting axes in plant on the circular wall, it articulating public and private areas around outdoor space, this is appear as an extension of their own construction.

In the opposite side, the house is open like a Light explosion and visual connections to the private garden areas,it plays with the reflect of water sheet.”

floor plan
floor plan

Photos by: Alfonso Quiroga

House in La Moraleja by Dahl Architects + GHG Architects was published on HomeDSGN on Jul 9, 2013.

Click any photo to see a larger image - Use buttons or j/k/arrow keys to navigate through the articles

One Comment to House in La Moraleja by Dahl Architects + GHG Architects

  1. saiful says:

    Nice

Share your Thoughts