homedsgn logo homedsgn logo

Beautiful White House by Bento e Azevedo Arquitetos Associados

By • Feb 14, 2011

Brazilian architect firm Bento e Azevedo Arquitetos Associados has completed the Casa Carqueija in 2008.

With two bedrooms and two bathrooms, this lovely 2,800 square foot residence is located in Camaçari, Brazil.

Casa Carqueija by Bento e Azevedo Arquitetos Associados:

“Located in Camaçari – Bahia – Brazil, the Casa Carqueija is about 2,800 sq ft in a 15,400 sq ft site, with a reduced program, and no unused spaces, the house is intended to be more site  sensitive, emphasize the outside life, and provide functional and comfortable living spaces. With a simple and efficient plan, it is a ground floor house with 2 rooms, a chapel and a large and  flexible social area, which integrate living, dining and tv room in a open space, linked to the outside area through a porch.

The house was horizontally sited into its site, a strong relationship and environmental concerns make the project keep the natural landscape and sloping topography, in a way that the house  floats on the spot creating two different levels of occupations. A couple of steps leads to the entrance, from the house a stair connect the green outside area where the swimming pool and the  barbecue are placed.

In order to have the best orientation, in a tropical county, the house closes itself from the front street view, which is west, and opens into the backyard, creating a privative and integrated  place. That way, on the front facade, architectural elements, as a narrow windows and a pare-soleil was used to protect the house against solar irradiation, while the back facade, on east side,  completely integrate the inside with the outside, through large windows, sliding doors and a porch, connecting the house with the green area.

As a result, in a first contact with the house, it seems like a closed box, where you see the volume of the garage and the front entrance. Totally different from the experience of getting in the  house and only then, discover the amply space, fully of natural light and the visual connection with the natural landscape.



Photos by: Tarso Figueira
Source: ArchDaily

You may use j/k/arrow keys to navigate through the articles

Share your Thoughts