homedsgn logo homedsgn logo

Casa del Viento by A-001 Taller de Arquitectura

By • Jun 10, 2013 •  Selected Work 

Casa del Viento is located in Tepoztlán, Morelos, Mexico and was designed by A-001 Taller de Arquitectura.

The home is fun and stylish on the inside, making use of bright colors to add accents throughout the spaces.

Casa del Viento by A-001 Taller de Arquitectura:

““Casa del Viento” extends the realm of fiction and turns it into a resting and contemplation space. Inspired in the legend of the Tepozteco (A huge volcanic formation in the site), it opens the possibility that the rows of wind and water erosion, indeed where actually made by the people of the town trying to bring down the god of the winds (Ehécatl).

Three imaginary pieces of rock fallen from the volcanic formation and turned into walls; three lines that give place to a house opened to the winds, in a constant exchange with the environment for which it was conceived. Cantilevered structures create transitional spaces between the exterior and interior.

As a form of tribute, “Casa del Viento” faces north to the Tepozteco to fill every interior space with a 180 degrees view of a rock formation that changes personality as the sun journeys the sky. Its slender form allow harnessing the natural lighting from the south and the view from the north, as well as creating cross ventilation in all the rooms.

A continuous contrast in the use of contemporary vs. regional materials, constructs a reflection of the cultural mix that characterizes Tepoztlan. Cast concrete used in the floors and limestone in the exterior and interior walls gives the house performance a thermal insulation and a low maintenance. The application of sustainability techniques as rainwater capture and use of solar heaters, support maximum energy and natural resources.

Its architectural layout creates inhabitable spaces in welcoming environments opened to the experience of the country site. “Casa del Viento” hides intimacy corners through sustainable details: a meditation terrace, small balconies that protects the rooms from solar insulation and a pool that day talk with a reflection of the Tepozteco.

Each room wraps the inhabitant in the landscape itself, from which, with his own presence becomes the new sculptor.”

Photos by: Jaime Navarro

You may use j/k/arrow keys to navigate through the articles

Share your Thoughts