homedsgn logo homedsgn logo

Atelier d’Arquitectura J. A. Lopes da Costa Designs a Contemporary Residence in Anadia, Portugal

By • Jul 3, 2016

P.L. House is a project completed by Atelier d’Arquitectura J. A. Lopes da Costa in 2014.

It is located in Anadia, Portugal.

P.L. House by Atelier J. A. Lopes da Costa (1)
P.L. House by Atelier J. A. Lopes da Costa (2)
P.L. House by Atelier J. A. Lopes da Costa (3)
P.L. House by Atelier J. A. Lopes da Costa (4)
P.L. House by Atelier J. A. Lopes da Costa (5)
P.L. House by Atelier J. A. Lopes da Costa (6)
P.L. House by Atelier J. A. Lopes da Costa (7)
P.L. House by Atelier J. A. Lopes da Costa (8)
P.L. House by Atelier J. A. Lopes da Costa (9)
P.L. House by Atelier J. A. Lopes da Costa (10)
P.L. House by Atelier J. A. Lopes da Costa (11)
P.L. House by Atelier J. A. Lopes da Costa (12)
P.L. House by Atelier J. A. Lopes da Costa (13)
P.L. House by Atelier J. A. Lopes da Costa (14)
P.L. House by Atelier J. A. Lopes da Costa (15)
P.L. House by Atelier J. A. Lopes da Costa (16)
P.L. House by Atelier J. A. Lopes da Costa (17)
P.L. House by Atelier J. A. Lopes da Costa (18)

P.L. House by Atelier d’Arquitectura J. A. Lopes da Costa:

“The house consists of two structures. One comprises only one floor parallel to Av. Das Laranjeiras, and the other consists of 3 floors (basement, ground floor and first floor), which has a slight twist to the first, and lies parallel to the slope of the land, taking advantage of the land platform.

The entrance to the house is made to the north, through a hall that links the two structures and that opens south on a courtyard defined by the 2 volumes of the house.

In the lower structure, to the West, lies the leisure area, enjoying greater independence and functional autonomy.

It is a very transparent building, enjoying the afternoon sun from the West and, to the East, the visual relationship with the courtyard and the living rooms of the house placed in the other structure.

In the East-facing structure it is located the house itself, distributed over 3 floors. In the basement there are the technical areas of storage and service, on the ground floor the social areas and on the first floor the private areas.

This structure opens to the east, to the morning sun, and to the unending green, which extends far beyond the boundaries of the property. The living areas also open up to the West, to the privacy of the courtyard contained between the two structures.

The volume of the first floor rests on that of the ground floor almost like a box, and is open almost exclusively to the east, with the openings of the bedrooms and bathrooms marking the façade as protruding volumes, forming balconies between them.

There is also an outside staircase connecting the basement to the terrace of the living rooms.”

P.L. House by Atelier J. A. Lopes da Costa (19)
First Level
P.L. House by Atelier J. A. Lopes da Costa (20)
Second Level

Photos by: Manuel Aguiar

You may use j/k/arrow keys to navigate through the articles

Share your Thoughts