Corridor House, as this property is called, was designed in 2016 by Sergio Araneda of SAA arquitectura + territorio, an architectural firm based in Santiago, Chile. The home itself is located in Puyehue, a commune located in the Osorno Province of the Los Lagos Region of Chile. The home was completed in 2016 and covers a total ground area of 185 square meters.

Dark construction in the middle of the trees
Terrace that connects to the interior
Side view of the dark construction

The home sits perched on the shores of the Lake Rupanco, on a southern facing slope, in a forest of Olivillo, Tepa, and Coigue. All three of these tree species are highly valued, and, as such, the construction of this home was carried out with the clear intention of preserving their integrity as much as possible. In order to do this, SAA arquitectura created a layout for the home that would fit within the spaces left free by the existing trees.

Inner corridor connects the modules
Inner corridor with glass walls
Interior corridor
Exterior views from inside the corridor
Interior with both floors and walls in wood

The home is structured in three volumes grouped in two sets, both of which are laid out in a horizontal relation between the lake and forest along the length of the northern sun exposure. The first of these structures houses the access and common areas, while the other two house the bedrooms, surrounding a sunroom with a tree from the century old forest.

Interior with walls in white wood
Inner windows
Glass walls with black bases
Rustic kitchen with wooden countertop