Bronte House by Rolf Ockert Design

By • Sep 11, 2013 •  Selected Work 

Australian architectural firm Rolf Ockert Design has created the Bronte House.

Completed in 2012, this contemporary home in Sydney, Australia, achieves a high level of privacy while maintaining a sense of spaciousness, and providing panoramic views of the ocean.

Bronte House by Rolf Ockert Design:

“The client approached us to create house of their dreams on a site perched high over the Pacific Ocean, a home that was to make them feel like being on holiday every day. While the view was fantastic the site was very small and suffocated by overbearing neighbouring dwellings.

The finished house, though, feels generous and as if it is alone with the ocean and the sky.

Being tightly restricted by site conditions there were only two avenues we could take to create generosity of space and location:
Firstly the surprising height of the living room space that takes advantage of the only extravagant spatial dimension available to us.
And secondly the pursuit of sightlines to water and sky wherever possible. High side walls, for privacy but also to provide mass for a comfortable indoor climate, have continuous highlight windows for the enjoyment of 360° views of the sky. The large face concrete wall dominating the space has slim slot windows, allowing teasing glimpses of the ocean when entering the house while effectively cutting out the visual presence of the neighbour.

The house opens itself up completely to the East, the presentation of the stunning water views. This also allows the capture of the constant ocean breezes to cool down the house throughout the year, easily regulated by a plethora of ventilation options from sliding doors to operable louvres.

A rich but reduced palette of strong, earthy materials, from the above mentioned concrete to Timber flooring and ceilings, rust metal finishes and thick, textured renders, contrasts with the fine detailing of the interior and anchors the residence against the airy, light aspect created by the opening to the views.

Sophisticated simplicity would be the most appropriate motto for the design of this house. Being on a very small block the client’s expectations of the generosity and design standard to be achieved required a very stringent approach. While the focus is naturally on the maximisation of the enjoyment of the majestic ocean views it was the suburban context that drove most of the major design decisions: The slotted northern concrete wall, the solid southern facade, the high roof with its continuous strip of highlight windows and louvres.

The house has transformed the lives of the clients. Having stepped back from a high powered, high income lifestyle they now enjoy the beach life and pursuit of their new occupations, writer and therapist respectively. This lifestyle is partly funded by the renting out of the house to high calibre visitors. The architectural quality and enhancement of the ocean location through the design is essential for this to be possible.”

Photos courtesy of Rolf Ockert Design

Click any photo to see a larger image - Use buttons or j/k/arrow keys to navigate through the articles

From the Web

Share your Thoughts