homedsgn logo homedsgn logo

Ols House by J. Mayer H. Architects

By • May 3, 2013

J. Mayer H. Architects created this modern home in 2011 for a family living in Stuttgart, Germany.

It features ample views of the underlying valley and three levels that are connected by a sculptural staircase.

Ols House by J. Mayer H. Architects:

“Concept:

The new house is on a plot of land near Stuttgart, on a hillside with a generous view of the valley. The owners wanted a new home that would bring this view to life even inside of the building. The house is in a residential area with conventional developments, most of which date from the 1960s.

The new, 4-person family home is divided into an elevated ground floor with entrance area, utility room and spa, and a second floor with an open, flowing floor plan containing the living, dining and kitchen areas. Full-height glazing provides a free view of the valley and terrace looking over the garden area.

Upstairs are the sleeping areas, dressing rooms and bathrooms. The central design element is a sculptural staircase that connects all three levels.

Construction:

The house was built as a reinforced concrete construction. The facade consists of one heat-insulating compound system and an aluminum and glass facade. Slats and anti-glare sheeting provide integrated sun protection, protecting it against heat.

All of the lightweight partition walls inside are made of drywall. The floor is a seamless layer of screed. The roof with the deep, recessed balcony was built with pre-weathered zinc plate cladding and is fitted with solar panels. Outdoor paved areas were realized as tartan surfaces.”

floor plan
elevation

Photos by: David Franck

You may use j/k/arrow keys to navigate through the articles

Share your Thoughts