homedsgn logo homedsgn logo

Spencertown Residence by Thomas Phifer and Partners

By • Apr 12, 2011

This 2,900-square-foot residence designed by Thomas Phifer and Partners is situated on a rolling meadow and commands dramatic views of an agricultural valley and the distant Catskills in rural upstate New York.

The home’s primary organizational element is a six-foot-high concrete wall that retains the earth on the uphill side and defines a large entry court in the middle.

The entry and living spaces are open to views and arranged in a linear fashion along the downhill side of the wall under a gently vaulted, winglike roof.

Windows and doors are oriented to maximize cross ventilation, eliminating the need for air-conditioning. Banking the entire structure into the hillside created additional energy savings.



Photos by: Scott Frances

You may use j/k/arrow keys to navigate through the articles

2 Comments to Spencertown Residence by Thomas Phifer and Partners

  1. Terry says:

    Wow…I mean WOW!!
    What a simple yet incredibly dramatic building and landscape.
    Great photographs too.
    I love it.

    Are you allowed to marry a house???!

  2. Callum says:

    Stunning. It’s a shame most pictures aren’t in HD. Some of them would make amazing wallpapers

Share your Thoughts