homedsgn logo homedsgn logo

Curl Curl Beach House by CplusC Architects

By • Oct 13, 2011

Australian studio CplusC Architects has designed the Curl Curl Beach House.

Located in Curl Curl, a suburb of northern Sydney in the state of New South Wales, Australia, this 2,790 square foot contemporary home was built in 24 weeks for a budget of $500,000 Australian dollar.

Curl Curl Beach House by CplusC Architects:

“Located in Sydney’s Northern Beaches, the Curl Curl House exploits the structural and aesthetic benefits of timber with stunning results.

This Northern Beaches residence was an exercise in material, time, and cost efficiency. A specific project brief included two bedrooms with built-in robes, bathroom/laundry, an open plan dining, kitchen, living space, and a deck.

A shared driveway, a services easement, and a compact site influenced the form of the building envelope and allowed the architects to maximise internal floor area without sacrificing external amenity. The building responds to changing climatic conditions through natural ventilation in all directions, two integral fish ponds and vegetation that cool the summer breeze, and large awnings and timber screening to shade living areas whilst providing privacy

Public spaces to the east are separated from private spaces to the west by a central structural zone. Constructed of timber studwork and clad with Spruce veneer this core accommodates the service and storage requirements of the home and integrates corridors that link public and private areas.

The longitudinal division of the home is expressed externally with the metal clad butterfly roof which collects rainwater that is stored in an extensive sub floor bladder tank system.

Externally, stud frame walls are clad with Western Red Cedar shiplap boards, stained black and orientated vertically. This creates a bold, modest aesthetic which contrasts with the clear oiled Western Red Cedar doors and windows, used specifically in this application due to its light weight and durability.

A defining element in the interior is the sinuous skylight that runs the length of the building and washes light down the eastern external wall. The shadow cast from the exposed LVL beams provide rhythm and interest.”

Photos by: Murray Fredericks, Simon Whitbread

You may use j/k/arrow keys to navigate through the articles

Share your Thoughts